СЕЋАЊЕ НА ДОНКУ ШПИЧЕК

На данашњи дан, пре пет година, изненада нас је напустила Донка Шпичек, председница Управног одбора Дечјег културног центра Београд и један од оснивача чувене манифестације „Радост Европе”, установљене пре пола века када се Дечји културни центар Београд звао Дом пионира.

Цео свој животни и радни век Донка је посветила деци, организујући многобројне културно-образовне програме за децу, пружајући им на тај начин лепше и квалитетније одрастање. Старије генерације се сећају и низ сјајних програма Дома пионира који су се одржавали у оквиру „Сусрета четвртком”, када је Донка окупљала децу школског узраста и представљала им на занимљив начин различите професије – од оџачара, уметника, научника све до астронаута. Тако се десило да су наши млади Београђани упознали легендарне астронауте Нила Армстронга, Едвина Олдрина и Мајкла Колинса. Памтићемо је и по чувеним телевизијским серијама за децу и младе, по раду у дечјем позоришту, по организацији култних концерата, приредбама, манифестацијама и трибинама,  али највише по доброти и љубави које је пружала деци, младима и свима нама који смо радили са њом.

Изузетно нам је драго што смо сазнали, баш на данашњи дан, да ће бити установљена и награда „Донка Шпичек” (Assitej Srbija), која ће се бијенално уручивати појединцима или институцијама које доприносе остваривању права детета на образовање, уметност и културу, поштујући Члан 31 Конвенције о правима детета. У њену славу Велика сцена Дечјег културног центра Београд носи име „Донка Шпичек”. Садашње и будуће генерације управо на тој сцени имаће прилику да развијају своје потенцијале и да кроз културно-образовне и уметничке програме науче да негују праве вредности и стасају у добре људе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram