„Средњовековни Београд“


„СРЕДЊОВЕКОВНИ БЕОГРАД“

 

Пођимо у шетњу кроз „Средњовековни Београд“. Дечји културни центар Београд  је широм отворио врата за долазак свите из двора деспота Стефана Лазаревића.  Придружили су им се племенити гости из кнежевине Палилула, и то оног дела која носи име по Вуку Караџићу – Област  III-1, III-2, III-3 и III-4.

Славни деспот је задужио Константина Филозофа, управитеља дворске школе да припреми светковину са турниром и позове угледне званице у славу обнове најкраснијег места од давнина, превеликог града Београда и његовог унапређења у престони град Србије, као и у част подизања манастира Манасија и отварања Ресавске школе.

Дворски изасланици предвођени кнегињом Милицом уочили су међу марљивом децом оне који су склони учењу, вични калиграфији, иконописању, па и трговачким,  занатским и неимарским пословима, али који пре свега књигу љубе.

После сусрета са децом дворска свита је на церемонији доделе повеља известила деспота о обављеном задатку. Деспот Стефан је сву децу прогласио витезовима Реда знања а одабраним полазницима Ресавске школе уручио Даровне повеље.

 

Реализација:

Aутор координатор програма – Снежана Станковић,

Коаутори и извођачи програма: Срђан Дошен, Снежана Бећаревић Поповић, Горан Јоксић, Снежана Ненадовић и Милош Николић

Техничка подршка – Далибор Стојановић

20 item(s)
Posted in Културно-образовни програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *