ШТА РАДИМ, ШТА РАДИШ, УКЉУЧИ МЕ – РАЗУМЕЋУ!

ПРВИ СУСРЕТ СА ПРАКТИЧАРИМА: ШТА РАДИМ, ШТА РАДИШ, УКЉУЧИ МЕ – РАЗУМЕЋУ! 12.12.2017.

Прошлог уторка, БАЗААРТ је у сарадњи с Дечјим културним центром Београд реализовао нову активност у овој школској години: „Шта радим, шта радиш“. Замишљен као низ Сусрета с практичарима – наставницима који примењују драму у настави и васпитању, овај нови програмски блок облик је хоризонталне едукације наставника кроз размену добрих пракси.

Први Сусрет из циклуса „Шта радим, шта радиш“ водила је Бранијета Конџуловић, професорка српског језика и књижевности, а модерирао је Миодраг Савовић, професор математике. Радионици су присуствовали наставници српског језика и књижевности и других наставних области, као и драмски уметници.

Откривање моћи драме изазов је како за наставнике, тако и за ученике. Драмске методе помажу ученицима да буду активни, да наставни садржај повезују са животом, учећи кроз искуство и креативност, како би постали самостални ствараоци. Кључно питање које треба упутити ученицима је: “Шта ти мислиш о томе?”, како би могли да дају своју интерпретацију одређеног садржаја. Примери су пројекти Књигомногољупци и Виблиодрама, намењени сарадничком учењу, где се драма у настави користи за обрађивање граматике и књижевности, али и за побијање стереотипа и превенцију насиља. Након излагања, сусрет се завршио разиграно, уз драмски приказ изрека “Кошта гa ко cветог Петра кајгана” и „Сваком лонцу поклопац“.

Сусрети са практичарима одржаваће се сваког другог уторка у месецу током читаве школске године, а учешће у њима је слободно.

Сусрети са практичарима део су програма ЛОТРЕК Београд – Локалног тренинг центра за драмску едукацију наставника, а спроводе се у сарадњи са Дечјим културним центром Београд, уз подршку Министарства културе Републике Србије.

IMG_20171212_202352

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *