Стручни скуп МЛАДО ПОЗОРИШТЕ У ПОКРЕТУ

Стручни скуп МЛАДО ПОЗОРИШТЕ У ПОКРЕТУ

 

Учешће ДКЦБ-а на међународном стручном скупу

 

Дечји културни центар Београд ће у петак 5. марта и суботу 6. марта 2021. године учестовати на  међународном стручном скупу који се одржава у оквиру пројекта међународне културне сарадње МЛАДО ПОЗОРИШТЕ У ПОКРЕТУ (YOUNG THEATRE ON THE MOVE).  Циљ одржавања скупа је да се сви партнери из различитих земаља Европе – учесници на пројекту сретну и разговарају о текућим питањима попут менаџерског и уметничког извођења, процене, праћења, видљивости пројекта, као и о другим актуелним темама везаним за реализацију пројектних активности. Планирани скуп је други од три стручна скупа који партнери треба да реализују у оквиру овог програма међународне сарадње. Иницијално је планирано да се скуп одржи у Букурешту – Румунија у  новембру 2020. године, али је због ванредних околности скуп добио нови термин, као и нови облик. Овог пута, делегације партнерских инситуција неће бити гости домаћина – Комичне опере за децу у Букурешту,  већ ће се дводневни стручни скуп реализовати онлајн, путем Зум апликације, уз искрено убеђење да ће се наредни скупови планирани за 2021. годину одржати у предвиђеном формату – уз живо присуство, лични контакт и интеракцију. Вишемесечно одлагање стручног скупа није зауставило реализацију пројектних активности, тако да је време током ванредног стања искоришћено за рад на стручној брошури  „МЛАДО ПОЗОРИШТЕ У ПОКРЕТУ – Креативни покрет за школу, уметност и живот“. Покренута је и нова пројектна активност: продукција видео материјала са снимљеним вежбама и упутствима за драмске педагоге који желе да примене Импро покрет технику у свом раду. Стручни скуп треба да донесе стручне и организационе смернице за реализацију осталих планираних активности. С обзиром на то да партнере очекује реализација великог броја  пројектних активности за 2021. годину, стручни скуп за циљ има да да подстрек и убрзање рада на пројекту. Током одржавања скупа учесници ће реализовати укупно 9 радних сесија у трајању од 18 радних сати. Тим Дечјег културног центра Београд ће током реализације стручног скупа, поред редовних активности скупа, реализовати и снимање материјала за ЈуТјуб канал Младог позоришта у покрету.

МЛАДО ПОЗОРИШТЕ У ПОКРЕТУ (YOUNG THEATRE ON THE MOVE) пројекат међународне културне сарадње којем је циљ развијање и ширење иновативног, ангажованог и практичног приступа развоју публике који се ослања на креативне методе и технике позоришта импровизације, савремене уметничке игре и њиховог заједничког потенцијала. Пројекат има за циљ да одговори на главни изазов развоја публике, а то је стално опадање популарности позоришта и уметничке игре, посебно међу младом публиком.

Пројекат ће то остварити развијањем програма који потиче из техника и алата позоришта импровизације и савремене плесне уметности. Методологија програма биће достављена у свих пет партнерских земаља кључним циљним групама у процесу развоја публике и културно-образовним програмима за младе: позоришним и плесним професионалцима, уметницима, педагозима, омладинским радницима и другим важним културним оператерима у тој области.

Партнерска мрежа  МЛАДОГ ПОЗОРИШТА У ПОКРЕТУ састоји се од пет културних институција из различитих географских делова Европе, са фокусом на четири земље јужне и источне Европе (Словенија, Србија, Пољска, Румунија), у којима истраживање Еуробарометра показује најниже интересовање публике за позориште и уметничку игру и један стручни партнер из Француске, једне од држава са највећим интересом публике за културне догађаје. Све партнерске институције укључене у пројекат деле своју мисију заједничког стварања квалитетног културног образовања за крајњу младу публику: Пионирски дом – Центар за културу младих –  Словенија, Културни центар Елк –  Пољска, ЦНЦ Дансе –  Француска, Комична опера за децу –  Румунија и Дечји културни центар Београд – Србија.

Партнерски конзорцијум ће развити и применити атрактиван и ангажован приступ развоју публике, који ће објединити две најзапостављеније форме уметности у културном образовању младих заснованом на школком плану и програму: позоришту и уметничкој игри – плесу. Да бисмо одговорили на потребе главне циљне групе – младих, наша метода ће се посебно ослањати на два комплементарна облика позоришне и плесне уметности: позориште импровизације и савремену игру. Комбинујући две методе које подстичу креативност, слободу изражавања и активно учешће свих који су укључени, измишљамо нови алат за изградњу капацитета: Impro Move – Импровизацију у области сценског покрета.

Пројекат је кофинасиран средствима Фонда Креативна Европа и подржан од стране Министраства културе Републике Србије.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram