„Свако дете има крила“ 48. традиционални Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“

„Свако дете има крила“

48. традиционални Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“

 

Под слоганом „Свако дете има крила“ 48. традиционални Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ одржаће се у Београду од 1. до 6. октобра 2017. године. Оснивач и покровитељ  Међународног сусрета деце Европе је Градска управа града Београда, а извршни продуцент је Дечји културни центар Београд. Част нам је да Вас обавестимо да је манифестација од 2015. године носилац ЕФФЕ етикете квалитета, додељене од стране Европске комисије.

Право учешћа на „Радости Европе“ имају уметничке школе, културни центри, студији, клубови, асоцијације, али пре свега групе које су оствариле запажене резултате на националним и међународним конкурсима, фестивалима, такмичењима и сл. Сценски наступ којим се учесници представљају може бити играчки (класична, традиционална, џез и савремена игра…), музички (вокална група или хор), али и  мултимедијалног карактера.

Стихови песме “Крила” чувеног српског песника Мирослава Мике Антића биће мото овогодишњег окупљања деце Европе:

“Свако дете има крила,

 треба само да се сети

 где му расту сакривена

 и одмах ће да полети.”

Гостујућа група може бројати највише 15 деце учесника, узраста од 7 до 14 година и 2 одрасла пратиоца-лидера. Деца су смештена у породицама код својих вршњака из београдских школа и то једно дете у једној породици, пошто је суштина сусрета управо дружење, успостављање трајних пријатељских односа и упознавање других култура. Трошкове хотелског смештаја  на бази полупансиона за 2 одрасла пратиоца сноси организатор.

Основне програмске целине  и принцип функционисања манифестације су :

ЈУНИ: До краја школске године свака школа добије списак деце  са годиштима која долазе код њих у госте. Принцип је једна школа-једна земља.

СЕПТЕМБАР – У ДОГОВОРУ СА ШКОЛАМА ОДРЖАВАЈУ СЕ РОДИТЕЉСКИ САСТАНЦИ СА ПОРОДИЦАМА – ДОМАЋИНИМА .

Свака породица  добија  сатницу  по данима ( од 1. до 6. октобра), где су наведена тачна времена када аутобус долази и враћа децу у  школско двориште као и опис дешавања за сваки дан. Са децом су  :

– преводилац кога ангажује ДКЦБ и који је доступан 24 сата

– наставник-кординатор кога обезбеђује школа обезбеђује (не мора сваки дан да буде исти наставник)

– студент – волонтер са Филиолошког или Филозогског факултета

– вођа  групе из иностранства

– дежурни лекар

  1. ОКТОБАР – КРАТАК ДОЧЕК ГОСТИЈУ У ШКОЛИ ( 15 МИНУТА) И ОДЛАЗАК ГОСТИЈУ КОД ДОМАЋИНА . Подела поклона које је ДКЦБ обезбедио од спонзора  за свако дете учесника ( мајца, беџ, блок, оловка  и сл).
  2. ОКТОБАР – КАРНЕВАЛ – свечани дефиле костимираних учесника манифестације кроз центар града
  3. ОКТОБАР – СУСРЕТИ ПРИЈАТЕЉСТВА – концерт у дворани Дечјег културног центра Београд (групе изводе програм по свом избору ). Концерт траје 1 сат.
  4. ОКТОБАР – СПОРТСКО РЕКРЕАТИВНИ дан на Ади Циганлији
  5. ОКТОБАР – ГАЛА КОНЦЕРТ у Сава Центру . Гала концерт прати неколико хиљада деце у дворани, и милион гледалаца у директном телевизијском преносу.
  6. ОКТОБАР- испраћај гостију који је организован у школи

Уколико сте заинтересовани да будете домаћини манифестације јавите се кординаторки за школе Весни Крњаић Митровић на 060 167 33 16 и пошаљите мејл на vesna@dkcb.rs до 1. јуна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *