» СВАКО ИМА СВОГ ХЕРОЈА

Проф. мр Драган Марић међу номинованима на конкурсу onisuheroji.rs

За пандемију вируса Ковид 19 многи аналитичари сматрају да је највећа друштвена, економска и епидемијска криза  која је погодила свет још од Другог светског рата. Поред турбулентних околности које је донела, показала је велику снагу и посвећеност људи у нашој земљи који су се истакли личним примерима у пружању помоћи, подршке и утехе у овим тешким тренуцима.

Желећи да представи појединце који су се посебно истакли у томе, Делегација Европске уније у партнерству са Ер Србијом, расписала је конкурс под називом „Они су хероји“ постављајући директно питање: ,,Ко је ваш херој?“

Конкурс је изазвао пажњу јавности и на порталу onisuheroji.rs номиновано је више од 100 локалних јунака из око 30 градова и општина широм Србије. Иза сваког од кандидата стоји дирљива прича о томе како су ангажманом помогли својој заједници током пандемије. Сви номиновани хероји заслужују признање и захвалност,  а међу њима можемо наћи волонтере, продавце, комшије, наставнике, полицајце, лекаре, новинаре, хигијеничаре, друштвене и јавне раднике и друге људе из многих других струка и занимања. Они су се ангажовали упркос ризицима, водећи рачуна о другима и олакшавајући живот својим суграђанима. Хвала им што су својим делима помогли свом окружењу да лакше преброди овај тежак период.

Међу номинованима за хероје био је и директор Дечјег културног центра Београд, проф. мр  Драган Марић.

По речима еминентног уметника и ствараоца за децу Миње Суботе, који је и номиновао директора наше установе на овај конкрус, Драган Марић од првог дана ванредног стања покренуо је цео тим установе да осмисли, реализује, медијски промовише и мотивише децу Србије, али и нашу децу у дијаспори, да стваралаштвом одговоре на све изазове изолације. Тако су реализовани ликовни, литерарни и видео конкурс „Нема фрке уз унуке“ на који су деца слала поруке охрабрења најстаријим суграђанима, развијајући свест о значају личног доприноса и одговорности према старијима. Остварен је и стрип каиш конкурс „Корона-иш“ где су деца на аутентичан и често духовит начин представљала своје виђење ванредне ситуације проузроковане пандемијом вируса Ковид – 19 у форми стрипа, као и конкурс „Тајне бакине кухиње“ када су деца позвана да поделе рецепте својих бака и прикажу своје кулинарско умеће и фото-конкурс „Моја чуваркућа“ у сусрет Ускрсу.

Током седам недеља ванредног стања на мејл Дечјег култруног центра Београд стигло је 293 литерарна рада, 698 ликовних, 78 видео рада, 275 рецепата и специјалитета, 404 фотографије чуваркућа и 239 стрипова – укупно 1987 радова. На конкурсе су пристизали радови из целе Србије (Горње Кусце, Власотинце, Трстеник, Зајечар, Нови Сад, Крагујевац, Сомбор и др), али и из Италије, Француске, Финске, Данске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније и сл. Конкурсима су се одазивале и основне школе, као и допунске српске школе из региона и дијаспоре, а настала је и фејсбук група Креативна деца за баке и деке, која броји више од 1000 чланова, а којoм су свакодневно активирани родитељи и деца током ванредног стања.

Личним ангажовањем господина Драгана Марића, креиран је простор који је окупио децу око стваралаштва и креације, чинећи им животе испуњенијим, лепшим и лакшим у ситуацији која је на моменат зауставила њихове редовне активности.

Честитамо и поносни смо на ово постигнуће.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top