Свечано отварање изложбе у Галерији Дечјег културног центра Београд

Поводом 100. годишњице од настанка речи РОБОТ, Амбасада Републике Чешке у Београду и Дечји културни центар Београд су организовали ликовни конкурс на тему „Робот помоћник и забављач“.
Од бројих пристиглих радова младих уметница и уметника, узраста од 4 до 16 година, стручна комисија је одабрала радове који ће бити приказани на изложби. Тим поводом Вас позивамо да присуствујете свечаном отварању изложбе у Галерији Дечјег културног центра Београд (Таковска 8) у среду 14. јула 2021. у 11 часова.
Имаћемо част да пожелимо добродошлицу младим уметницама и уметницима који су учествовали у конкурсу, као и њиховим педагозима, родитељима и пријатељима. Победницима конкурса дипломе ће испред Амбасаде Републике Чешке предати госпођа Петра Феикова, секретар Амбасаде и шеф Конзуларног одељења, а испред Дечјег културног центра Београд Лидија Сеничар, уредница ликовних програма.

Више о поводу организовања конкурса:
Почетком давне 1920. године млади чешки писац у успону Карел Чапек почео је да пише своју нову драму за Народно позориште, где су главни јунаци „вештачки радници“ или „живе и интелигентне машине“. У смишљању прикладног имена му је помогао његов брат Јосеф Чапек предложивши реч „робот“. Драма под називом „Росумови универзални роботи“ је објављена у новембру исте године, а њена светска премијера планирана у Народном позоришту до краја године је одложена за јануар. Међутим, планове су покварили у граду Храдец Кралове, где нису поштовали одлагање премијере, те су тако ову драму премијерно извели глумци аматери на регионалној позоришној сцени већ 2. јануара 1921, а у Народном позоришту у Прагу је изведена тек 25. јануара 1921. Драма је убрзо постала хит, исте године представа је доживела премијеру у Немачкој – у Ахену, а већ током 1922. је премијерно изведена у Варшави, Београду и Њујорку, 1923. потом у Лондону, Бечу, Берлину и Цириху, а 1924. у Паризу, Токију, Будимпешти и Кракову.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *