СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР 2023

 

Од четвртка, 25. маја, до недеље, 28. маја 2023. године, по пети пут, одржаће се манифестација „Свесрпски дечји сабор“ под покровитељством председника Републике Србије, Александра Вучића. Извршни продуцент манифестације је Дечји културни центар Београд. Суорганизатори пројеката су Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Министарство без портфеља задужено за дијаспору.

 

„Свесрпски дечји сабор“ усмерен је према деци српског порекла, узраста од 9 до 13 година, из дијаспоре, региона и Србије. Циљ манифестације јесте успостављање трајних веза са земљом порекла, развијање осећања припадности и повезивање са вршњацима из Србије. Идеја је да деца науче или унапреде српски језик, упознају знаменитости, културне тековине и историју.

Ове године учешће у манифестацији узеће деца из следећих школа/организација:

 

  • АУСТРИЈА – Хор организације СПКД „Просвјета Аустрија“
  • МАЂАРСКА – ОЦ „Никола Тесла“
  • НЕМАЧКА – Српски културни центар из Офенбаха на Мајни
  • РУМУНИЈА – Теоретска гимназија „Доситеј Обрадовић“
  • ХРВАТСКА – Вуковарско српско певачко друштво „Јавор” – хор „Јаворчићи“
  • МАКЕДОНИЈА – КУД „Српски вез“

 

Учесници манифестације биће смештени у породицама својих вршњака из основне школе „Старина Новак“.

У петак, 26.маја у 12.00 часова биће уприличен концерт у Дечјем културном центру Београд у оквиру којег ће различити дечји ансамбли из региона, дијаспоре и Србије приказати на који начин се баве неговањем српске културе и традиције. У оквиру програма биће организована посета институцијама Републике Србије, обилазак музеја, шетња кроз Београд, уз едукативне програме и радионице, као и спортско-рекреативне активности.

 

 

Posted in Обавештења, Свесрпски дечји сабор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *