СВЕТОСАВСКА НАГРАДА 2022 ЛЕОНТИНИ ПАТ

 

Дечји културни центар Београд са поносом и великим задовољством објављује да је Леонтина Пат, помоћник директора за програм у Дечјем културном центру Београд, добила Светосавску награду за 2022. годину, коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

 

 

На данашњем пријему у Влади Републике Србије Леонтини је уручена награда за постигнуте изузетне резултате у области образовања и васпитања у Републици Србији. „Овим признањем желимо да вам поручимо да се поносимо што сте део нашег образовног и научног система и што својим делима директно утичете на унапређење нашег друштва и државе.” – саопштено је данас на пријему ове престижне награде.

Леонтина Пат је од 2014. године део стручног тима Дечјег културног центра Београд, који разноврсним културно-образовним програмима за децу и младе образује и васпитава савремене генерације које стасавају у нашој земљи али и у дијаспори. Првобитно као саветник директора за програмску делатност, а потом од 2015. године као помоћних директора за програме, Леонтина Пат осмишљава програме намењене деци и младима из Србије и дијаспоре.

Кроз мултимедијалне конкурсе (музичке-ликовне-литерарне), фестивале, манифестације и такмичења деца имају прилику да искажу своје креативне потенцијале и развијају своје таленте у области културе и уметности. Значајан допринос у том сегменту дала је управо Леонтина Пат. У част једног од наших најзначајних стваралаца за децу, у сарадњи са Фондацијом „Миња Субота”, иницирала је настајање Фестивала „Миња Субота“ намењеног деци – вокалним солистима из Србије и дијаспоре узраста од пет до четрнаест година. По речима Леонтине Пат, уреднице фестивала, ово музичко такмичење настало је како би се сачувало драгоцено музичко наслеђе које је Миња Субота створио, али и како би се деца подстакла да певају дечје песме које поседују васпитне и естетске вредности.

У Дечјем културном центру Београд, 2016. године обновљен је фестивал „Дечје београдско пролеће” чији је музички уредник од тада Леонтина Пат. Овај фестивал заузео је значајно место у културном животу деце. Исте те године, у продукцији Дечјег културног центра Београд, осмишљава и први мјузикл за децу „Тесла и Битка на Магнетном пољу”, која је премијерно изведена 1. децембра на Великој сцени Народног позоришта у Београду. Уз редитеља Ђорђа Макаревића и либретисту Небојшу Ромчевића, уписује се у својеврсну историју овог позоришта јер је то први мјузикл изведен на Великој сцени овог позоришта.

Две године касније, ауторски осмишљава ЦД „Београд је дивна прича” (у издању ДКЦБ), на коме је композитор већег броја песама за децу посвећене Београду. Од 2021. године осмишљава Новогодишњи караван и покреће серију бесплатних концерата за децу из рубних насеља београдских општина и иницира оснивање малих хорова у више од тридесет основних школа у приградским насељима. У 2022. години компонује низ песама за децу посвећених неговању традиције и српског језика и писма – „Учимо се од предака” (представљене у новој едицији пројекта „Деца – Србији 2“ и на манифестацији „Свесрпски дечји Сабор“), „Српска фрула“ („Свесрпски дечји сабор“), „Ћирило и Методије“ („Дан словенске писмености“). Поводом 70 година Дечјег културног центра Београд компонује Химну ове установе, као и песму за децу „Новогодишњи ватромет“ – химну манифестације „Београдска зима“ за дечје програме.

Својим стваралаштвом у области културе и образовања Леонтина Пат дала је значајан допринос првенствено као појединац и уметник али и као тимски сарадник и зато Дечји културни центар Београд са задовољством честита Леонтини на постигнутом успеху и радује се заједничком будућем раду.

 

 

 

Posted in Обавештења, Саопштење за медије.

One Comment

  1. Свесрдне честитке драгој Леонтини за велику Светосавску награду и изузетно креативно,дејствено стваралаштво у музичкој култури деце и целокупној култури Београда и Србије и честитке ДКЦБ -а .
    Валентина Илић,
    професор флауте и камерне музике
    ШОСМО Стеван Мокрањац,Пожаревац

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *