SVETOVI I JUNACI – Izložba i kreativna radionica lutaka

Izložba i kreativna radionica lutaka
SVETOVI I JUNACI – SRPSKO POZORIŠNO STVARALAŠTVO ZA DECU
30. januar – 28. februar
Otvaranje izložbe: 30. januara u 11 časova
Galerija Dečjeg kulturnog centra Beograd
Takovska 8

U Dečjem kulturnom centru Beograd biće otvorena izložba iz oblasti pozorišne umetnosti, pod nazivom “SVETOVI I JUNACI – SRPSKO POZORIŠNO STVARALAŠTVO ZA DECU”, u četvrtak, 30. januara, u 11 časova.

Posetioce će pozdraviti Zoran Maksimović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine, predstavnici Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Donka Špiček, predsednik UO Dečjeg kulturnog centra Beograd. Najmlađi posetioci imaće priliku i da učestvuju u kreativnoj radionici pravljenja lutaka, koju vode glumica, lutkar i teatrolog Marijana Petrović i Biljana Stamenković iz Ateljea za primenjenu umetnost DKCB.

Izložbu su, u okviru projekta Evropske komisije Lutkarska nomadska akademija 3, realizovali Pozorišni muzej Vojvodine, Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici i Mini teatar iz Ljubljane, koji je i nosilac projekta.

Izložene lutke, kostimi, skice, fotografije i rekviziti svedoče o lutkarskim i dramskim inscenacijama inspirisanim književnošću za decu, bajkama i folklornim nasleđem celog sveta, a dela su umetnika iz Srbije, regiona i šire.

S obzirom na relativno dug period koji izložba obuhvata, dostupnost građe značajno je uticala na sam odabir, te je prezentovan tek deo značajnih umetničkih ostvarenja. Zbog trošnosti materijala, nepostojanja institucije sa adekvatnim prostorom za pohranjivanje, prirodnih nepogoda i slično, veliki deo lutaka i kostima nije sačuvan.

Kroz izložbu predstaljena su pojedinačna pozorišta, kao što su:

  • Pozorište mladih, Novi Sad
  • Dečje pozorište Subotica – Gyermekszínház Szabadka – Dječje kazalište Subotica
  • Lutkarska scena Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, Zrenjanin
  • Pozorište lutaka, Niš
  • Pozorište lutaka “Pinokio”, Zemun
  • Pozorište za decu, Kragujevac
  • Malo pozorište “Duško Radović”, Beograd
  • Pozorište “Boško Buha”, Beograd
  • Pozorištance “Puž”, Beograd
  • Dječije pozorište Republike Srpske iz Banja Luke

Pored eksponata koji se odnose na pojedinačne predstave, u celine su grupisane i različite adaptacije, tematski i idejno bliski motivi, kao i scenske materijalizacije svetova i junaka. Sama postavka nije pratila hronološki sled pojedinačnih pozorišta niti autora, a osnovni kriterijum za odabir građe bila je lična smelost stvaralaca u tumačenju i širenju granica.

Izložba je do sada predstavljena u Ljubljani (Narodni muzej Slovenije, april⁄maj 2013), Subotici (Otvoreni univerzitet, u okviru Noći muzeja i Međunarodnog festivala za decu u Subotici, maj 2013), Zagrebu (Kulturni centar Travno, u okviru Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF- a, septembar 2013) i Novom Sadu (Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, septembar 2013).

[hr2]

Posted in Галеријски програм, Културно-образовни програм, Саопштење за медије and tagged , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *