ТРИ ЛЕГЕНДЕ НА ЈЕДНОЈ ФОТОГРАФИЈИ

 

ЗАСЛУЖЕНО НАГРАЂЕН
ТРИ ЛЕГЕНДЕ НА ЈЕДНОЈ ФОТОГРАФИЈИ

Ево шта о добитнику награде града и директору ДКЦБ Драгану Марићу кажу Пеђолино и Бранко Коцкица

Аутор: Љубомир Раданов
КУЛТУРА – 23.04.2024. 17:33

 

Директору Дечјег културног центра Београд Драгану Марићу уручена Награда града Београда „Деспот Стефан Лазаревић“ за 2023. годину, која се додељује за рад и стваралаштво у више категорија заслужним појединцима који су својим радом у претходној години изузетно унапредили културни, научни, привредни и спортски живот у Београду.

Међу двадесет девет добитника који су примили награду из области књижевности, филмског и радио-телевизијског стваралаштва, друштвених и природних наука, медицине, пољопривреде и спорта, је и професор мр Драган Марић, директор Дечјег културног центра Београд, који је добио Награду града Београда за дугогодишњи рад и трајни допринос развоју града Београда.

– Нема озбиљнијег, одговорнијег, тежег и лепшег посла од васпитавања наше деце и напора да одрастају у добре, вредне и дивне људе са позитивним системом вредности. Они су будућност овог града, сваког града, целе Србије. Свест о важности рада за децу и са децом је свест о сутрашњици нашег друштва. Дечји културни центар Београд је место у ком се развија здрава, лепа будућност Београда и ја сам поносан што заједно са својим малим али вредним тимом могу да допринесем развоју културе и културних навика код деце и младих – изјавио је Драган Марић.

– Једнога дана када не буде ни вас, ни мене, ни Драгана Цалета Марића, оно што је урадио и што сада ради за децу Београда итекако ће да буде живо, здраво и уткано у темеље српског престоног града деспота Стефана Лазаревића. Драган Цале Марић, директор Дечјег културног центра Београд, ретка је зверка међу нама. Он је чаробњак у времену у ком нам недостају чаробни људи, он је невероватно спретан менаџер, изненађујуће талентован да намирише праве садржаје и младе ствараоце за децу и да на све то, осмишљава драгоцене манифестације и програме. Он је прави тра-та-та-тирац, а већ сам изгубио наду да ћу га икада срести – рекао је Бранко Милићевић, познатији као Бранко Коцкица, који је између осталих и предложио директора Дечјег културног центра Београд за лауреата ове престижне награде.

– У последњих десет година, одлазак са сцене једне велике генерације стваралаца за децу предвођене Донком Шпичек, Мињом Суботом, Радославом Граићем, забринуо је нас времешне који још табанамо улицама града: ко ће да направи смену генерација, ко ће да препозна и афирмише нови нараштај стваралаца за децу? Међу многима, по мени је највећи, најзначајнији допринос трајном развоју Града Београда нашег Драган Цалета Марића у томе што је, као прави визионар, видео да те трајности коју промовише ова Награда неће бити ако хитно нешто не предузме као први човек ДКЦБ-а. Па да није ништа друго за ову деценију урадио, а урадио је, нема дилеме да је заслужио да му Београд каже хвала. Тај његов стратешки подухват смене генерација има далекосежне позитивне последице, као што би изостанак креативног континуитета имао погубне одјеке у будућности одрастања наше деце – закључио је Бранко Коцкица.

– Ову награду додељујете у садашњости човеку који брине о будућности београда – о нашој деци. Идеју о сабирању наше деце из света, тако важну за најмлађе генерације српске дијаспоре, осмислио је и образложио Драган Марић, без чијег промишљања и, дозволићете ми, луцидних идеја, не би било ни ове, данас већ традиционалне манифестације „Свесрпски дечји сабор“, а ни низа других, нових садржаја за децу Београда попут манифестација „Кидикем“, „Мој љубимац“, „Дан традиције“… По његовој замисли Дечји културни центар постао је прави мали незванични научни институт који окупља највеће стручњаке који се баве различитим аспектима научног приступа решавању изазова у раду са децом. Непрестано усавршавање и унапређење, постало је нормално, са оном његовом крилатицом по којој га препознајемо: ,, За децу – само најбоље – изјавио је Предраг Вуковић Пеђолино, председник Управног одбора Дечјег културног центра Београд.

 

–> kurir.rs/draganu-maricu-nagrada-grada-beograda

 

 

Posted in Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *