Tribina o Mihajlu Pupinu

20150220 Tribina O Mihajlu Pupinu 1

 

 

 

Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti

 

Mihajlo Idvorski Pupin je jedna od najznačajnijih ličnosti istorije Srbije. Kao poznati naučnik, zadužio je čitav svet svojim izumima. Kao vešt diplomata zadužio je Srbiju u mnogim oblastima. Kao profesor, zadužio je ceo svet učešćem u osnivanju mnogih naučnih institucija. Kao književnik, čovečanstvu je ostavio priče koje proklamuju najbolje ljudske osobine, menjaju poglede na svet i pokazuju da se na kraju svakog tunela može naći zrak svetlosti. Kao dobročinitelj, darivao je sve čime je raspolagao i činio sve što je mogao da bi učinio svet boljim mestom za život. Kao takav, Mihajlo Pupin je protagonista polučasovnog animirano-dokumentarnog filma Mihajlo Idvorski Pupin – put kasvetlosti, autora i producenta Save Sajka.

Ujedinjene Nacije su proglasile 2015. godinu za Međunarodnu godinu svetlosti.  Obeležavanje Međunarodne godine svetlosti će se vršiti nizom manifestacija širom sveta pod pokroviteljstvom organizacije UNESCO. U Srbiji se 2015. obeležava kao stogodišnjica od objavljivanja patenata Mihajla Pupina iz oblasti emitovanja radio talasa, a time i stogodišnjica od nastanka sveta telekomunikacija.

Velika nam je čast i zadovoljstvo da je premijera engleske verzije ovog filma, koja će biti producirana tokom 2015. godine, uvrštena u zvaničan kalendar proslave 2015. kao Međunarodne godine svetlosti.

Život i delo  Mihajla Pupina mogu poslužiti kao najbolji putokaz ka uspehu i film prenosi snažnu motivacionu poruku. Radnja filma prati život Mihajla Pupina od odrastanja u Idvoru, maloj i konzervativnoj sredini bez razumevanja za nauku i mnoge tada neobjašnjive pojave. Priča se nastavlja Pupinovim školovanjem i životom u Pragu i proteže se na njegov život i delo u SAD. Kroz razgovore sa sagovornicima koji su izučavali i pratili život i delo Mihajla Pupina, film predstavlja njegove aktivnosti na polju nauke, pronalazaštva, diplomatije i dobročinstva.

Kao jedna od najvažnijih aktivnosti na polju promovisanja lika i dela Mihajla Pupina se izdvaja edukativna tribina koju će se održati u Dečjem kulturnom centru Beograda 23. februara 2015. sa početkom u 18 časova. Nakon razgovora sa autorom filma, predstavnikom Ministarstva omladine i sporta i promoterima akcije, publika će imati priliku da besplatno pogleda animirano-dokumentarni film Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti. Na ovoj tribini će biti predstavljene manje poznate činjenice o Pupinu kao velikom rodoljubu, meceni, donatoru razvoja srpske umetnosti i čuvaru kulturnog i duhovnog blaga našeg naroda. Spojivši tehnologiju kojoj je on postavio temelje vrednostima koje je sa sobom nosio tokom celog naučnog i istraživačkog života, želimo da obeležimo 2015. godinu – Međunarodnu godinu svetlosti i da napravimo svojevrstan omaž vrednostima za koje se zalagaoi sam Mihajlo Pupin. Cilj tirbine je da se najpre svi profesori fizike i istorije sa teritorije grada Beograda upoznaju sa načinima na koje učenicima u okviru obrazovnog programa na svojim časovima mogu predstaviti lik i delo Mihajla Pupina, u vidu kratkih predavanja pred same projekcije animirano-dokumentarnog filma MihajloIdvorski Pupin – put ka svetlosti.

Iz zahvalnosti prema liku i delu Mihajla Pupina, na inicijativu autorskog tima filma kompanija Soko Štark je odlučila da omogući besplatne projekcije širom Srbije i Republike Srpske. Upravo je glavni cilj autora I produkcionog tima promovisanje Mihajla Pupina kao čoveka čiji životni put može poslužiti mladim ljudima kao najbolji putokaz i usmerenje. Besplatne projekcije su već krenule, a nadamo se da će na ovaj način priča o Mihajlu Pupinu ući u svaku osnovnu i srednju školu Srbijei Republike Srpske, a i šire, u sva mesta u kojima živi srpski narod u rasejanju.

 

Posted in Филмски програм and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *