Додела годишње награде Златно сунце и промоција ЦД диска ,,Пеђолино и Хор ДКЦБ”

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

 

ЗЛАТНО СУНЦЕ

Додела годишње награде уз Пеђолина и Хор Дечјег културног центра Београд

 

Уторак, 6.12.2022, 12 сати

Дечји културни центар Београд, Таковска 8

 

Улаз је слободан

 

Додела годишње награде „ЗЛАТНО СУНЦЕ”, коју већ четврту годину за редом додељује Дечји културни центар Београд појединцима из Србије који дају значајан допринос развоју дечје креативности и стварају услове за свестрани развој дечјих потенцијала, биће одржана у уторак, 6. децембра, у 12 часова, у Атријуму Дечјег културног центра Београд у Таковској 8. Доделу награде, коју уручује ова градска институција културе за децу, увеличаће Предраг Вуковић Пеђолино са Хором ДКЦБ, који ће извести четири песме са најновијег диска из продукције ДКЦБ.

 

Специјално признање „Златно сунце”, које је Дечји културни центар Београд установио са циљем да се скрене пажња јавности на предане и вредне појединце који раде са децом и за децу, ове године  биће уручено Мили Ђачић,  професорки музичке културе и дипломираном етномузикологу. Председник Управног одбора ДКЦБ, Предраг Вуковић – Пеђолино, заједно са директором Дечјег културног центра Београд, професором мр Драганом Марићем, уручиће награду овогодишњој добитници ,,за иновативност, креативност и посвећеност у едукацији деце и неговању талената у области музике”, како је наведено у образложењу.

 

Активности Миле Ђачић усмерене су ка залагању за „више музике у школама“. Са тим у вези, она сматра да се активним музицирањем код деце подстиче развој интелекта, а да бављење музиком развија интроспективност. ,,На тај начин, деца постају хуманија, препознају лепоту, имају више љубави и емпатије, више нежности и добра у себи.” – истиче овогодишња добитница награде „Златно сунце”.

 

Мила Ђачић већ десет година ради у сфери образовања и васпитања деце и младих и добитница је престижних признања и награда за постигнуте изузетне резултате у раду са децом. Поред музичко педагошког рада у ОШ „Свети Сава“ на општини Гроцка у Београду, Мила Ђачић је оснивач непрофитног удружења „Serbia Global Art Team“, које се бави едукацијом деце и младих и реализацијом културних и образовних пројеката. Оснивач је истоимене вокалне групе, са којом је учествовала у настајању музике за национални телевизијски пројекат „Немањићи – Рађање краљевине“, 2017. године. Нумере традиционалне српске музике, које је отпевала са својим ученицама, забележене су и на компакт диску са музиком из поменутог филма 2018. године у издању РТС-а. Поред рада на чувању и преношењу српског музичког блага млађим нараштајима, циљ јој је и имплементација традиционалне нематеријалне културне баштине у сам образовни процес. Поменути подухвати резултирали су и изласком првог албума традиционалне народне музике 2017. године, који је реализовала са својим ученицима и стручним сарадницима. Овај пројекат, као дело добре образовне праксе, први је пример наставника и ученика, који својим радом и талентом остављају у наслеђе трајне снимке традиционалне српске музике. Самим тим, ОШ „Свети Сава“ постала је прва школа у Србији која је издала музички албум својих ђака.

 

Поред рада на снимању музичког наслеђа, она је аутор првог дечијег уметничког фестивала „Гро Арт Фест“ на територији општине Гроцка. У овај уметнички пројекат укључила је све ученике и наставнике са територије поменуте општине, у циљу промоције културних, уметничких и образовних вредности, као и талената својих ученика.

 

 

—> преузми САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ (ЗЛАТНО СУНЦЕ 2022.)

 

 

 

—> погледај/преузми у пуној величини

 

 

Posted in Обавештења, Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *