„Звезде Београда 2019“ за „FLORA MIRABILE“ – Чаробни свет биљака


„Звезде Београда 2019“ за „FLORA MIRABILE“ Чаробни свет биљака

 

Канцеларија за младе Града Београда ће у среду 10. јуна у Свечаној сали Старог двора организовати доделу признања „Звезде Београда 2019“ за најбоље пројекте чије су активности подржане а конкурсима организационих јединица Градске управе Града Београда. На предлог Секретаријата за спорт и омладину једно од признања ће бити уручено Дечјем културном центру Београд за пројекат „FLORA MIRABILE“. Чаробни свет биљака –  риказ и употреба флоре у уметности, науци и свакодневном животу.

Пројекат се одржавао од марта до децембра 2019. године у Дечејм културном центру Београд, Ботаничкој башти „Јевремовац“, на  Шумарском факултету и  на  Ратном острву.

Учесници пројекта су имали могућност да кроз едукативно-креативне радионице сазнају занимљиве чињенице о биљном свету који нас окружује и већ вековима представља инспирацију уметницима и научницима. Путем интерактиве едукативне презентације ученици су се упознавали са занимљивим ботаничким феноменима, као и са широким појавним облицима флоре у уметности. Радило се у мањим групама са ученицима београдских средњих школа.

На првом сусрету ученици су имали могућност да се у амбијенту Ботаничке баште и на Шумарском факултету ближе упознају са разноликим биљним врстама. Након одређене тематске целине учесници пројекта су приступали практичном делу рада, креирајући визуелни садржај инспирисан предавањем. Током летњих месеци, млади су упознавали флору и фауну Ратног острва.

Пројекат FLORA MIRABILE је заинтересовао младе који живе у урбаној средини. Већини је пробуђено интересовање за разноврсно виђење и доживљавање раскошног биљног света. Најважнији ефекат пројекта је развијање еколошке свести и мотивација за уметничко изражавање инспирисано природом.

 

Учесници пројекта:

Лидија Сеничар, историчар уметности, уредник ликовних програма у ДКЦБ, координатор пројекта
Весна Крњаић, коаутор пројекта, уредник културно-образовних програма ДКЦБ
др ум. Невена Поповић, коаутор пројекта, доктор уметности, сарадник ликовне редакције
Ђурђа Сивачки, мастер сликарства, сарадник ликовне редакције
Јасмина Бијелић Месарош, биолог, Институт за ботанику у Ботаничкој башти Јевремовац
Маријана Петровић, еколог, сарадник ДКЦБ
Зоран Михајловић, графички дизајнер, сарадник ДКЦБ

Велику захвалност дугујемо професоркама са Шумарског факултета: др ум. Милени Путник, др Ивани Бједов

Posted in Обавештења and tagged , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *