II ФЕСТИВАЛ „МИЊА СУБОТА”

II ФЕСТИВАЛ „МИЊА СУБОТА”
за децу – вокалне солисте узраста (од 5 до 14 година)
из Србије, региона и дијаспоре

 

У част једног од наших најзначајних стваралаца за децу, у сарадњи са Фондацијом „Миња Субота”, у Дечјем културном центру Београд одржаће се други по реду Фестивал „Миња Субота“ намењен деци – вокалним солистима из Србије, региона и дијаспоре узраста од пет до четрнаест година.

Циљ такмичења:

– сачувати заоставштину истакнутог аутора за децу Миње Суботе певањем његових песама
– подстицати децу да певају дечје песме које поседују драгоцене васпитне и естетске вредности
-неговање педагошког приступа музицирању, где деца певају слободно и нефорсирано

 

ПРОПОЗИЦИЈЕ:

– Такмичар треба да отпева:
1. ЈЕДНУ композицију из опуса дечјих песама Миње Суботе
2. ЈЕДНУ дечју песму по слободном избору, на српском или страном језику (у случају стране дечје песме доставити оригинални текст и његов превод). Дечја песма треба да има уметничку вредност и да је садржином и текстом прилагођена узрасту деце. Дозвољено је извођење и нових дечјих песама, уколико испуњавају задате критеријуме.

Извођење сваке од ове две песме треба ограничити на извођење од почетка песме до краја првог рефрена (око 90 секунди).

Дете може певати без инструменталне пратње („a capella“) или уз неки инструмент (клавир, хармоника, гитара…), док се песма Миње Суботе може изводити и уз инструменталну матрицу (без наснимљених вокала). Свако одступање од ових правила може изазвати дисквалификацију такмичара.

 

НАЧИН ТАКМИЧЕЊА:

Такмичење се у 2023. години одржава у две посебне категорије:

1) Државно такмичење за децу са територије Републике Србије, у сарадњи са Удружењем наставника музичке културе Србије чији ће чланови уживо преслушавати такмичаре и вршити одабир тј. селекцију за финална такмичења у четири града – Нови Сад, Ниш, Пожаревац и Београд
2) Деца из региона, дијаспоре и територије Косова и Метохије моћи ће да се такмиче у „онлајн“ формату, слањем својих снимака од 1. до 20. октобра 2023. године, преко ВИБЕР апликације на број телефона: 0606673303

 

НАЧИН СЕЛЕКЦИЈЕ ДЕЦЕ СА ТЕРИТОРИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ:

У 2023. години, за децу са територије Републике Србије, финална такмичења одвијају се у четири града – Нови Сад, Ниш, Пожаревац и Београд, чему претходе општинска такмичења којима руководе одабрани наставници Музичке културе из локалних основних школа.

Преко Удружења наставника музичке културе Србије одабрани наставници анимирају своје колеге и децу из својих градова и околине и спроводе такмичења по старосним категоријама. Након одабира деце снимају њихове интерпретације и достављају снимке жирију Дечјег културног центра Београд, где се врши последњи круг избора за финалне такмичаре у четири наведена града. Листу општинских координатора – наставника музичке културе, са припадајућим насељима, можете пронаћи у посебном прилогу овог конкурса.

 

НАЧИН СЛАЊА ПРИЈАВЕ И СНИМАКА за децу из региона, дијаспоре и територије Косова и Метохије:

У 2023. години, за децу из региона и дијаспоре, такмичење се одвија „онлајн“, слањем видео снимака обе песме из пропозиција такмичења преко ВИБЕР АПЛИКАЦИЈЕ и то:
– У посебној поруци послати податке детета – име, презиме, разред и школу (вртић, ако је дете млађе), град и државу, као и име родитеља са чијег се телефона шаље пријава.
– У другој поруци послати видео снимак извођења одабране песме Миње Суботе, са обавезним представњањем на почетку.
– У трећој поруци послати видео снимак извођења дечје песме по слободном избору, са обавезним представњањем на почетку.

ВИДЕО снимак мора бити снимљен телефоном, уживо, тако што се телефон постави на стабилну- статичну површину, окренут ка детету које пева. Дете би пре сваке песме требало да се представи и каже шта ће певати. Није дозвољено детету да се снима у „селфи“ позицији, тј да руком држи телефон-камеру и да се покреће.

 

СЕЛЕКЦИЈА, ЖИРИРАЊЕ И НАГРАДЕ

Такмичари су подељени у ПЕТ категорија:
ПРЕДШКОЛЦИ: деца из старијих вртићних група и предшколци
ПРВА ГРУПА: ђаци 1. и 2. разред
ДРУГА ГРУПА: ђаци 3. и 4. разред
ТРЕЋА ГРУПА: ђаци 5. и 6. разред
ЧЕТВРТА ГРУПА: ђаци 7. и 8. разред

– Жирирање се врши по категоријама (најпре од стране музичких педагога па до СТРУЧНОГ ЖИРИЈА ДКЦБ-а)

– Такмичарима се након завршеног фестивала додељује диплома на основу освојених бодова:
o 91-100 ПРВА НАГРАДА,
o 81- 90 ДРУГА НАГРАДА,
o 71-80 ТРЕЋА НАГРАДА,
o 60- 71 поен ПОХВАЛА.

Селекциона комисија и жири оцењују :
1. Тачно интонирање мелодије
2. Изражајност интерпретације
3. Квалитет гласа

Сва друга питања везано за пропозиције, избор песама и сам ток такмичења, а која нису наведена у овом правилнику, поставити преко мејла festivalminjasubota@dkcb.rs
Уредница фестивала: Леонтина Вукомановић
Музичке уреднице фестивала: Снежана Деспотовић и Александра Сашка Станковић

 

Такмичење деце певача „Миња Субота“ настао је на иницијативу Леонтине Вукомановић, помоћнице директора за програме Дечјег културног центра Београд, а уз сагласност директора ДКЦБ-а Драгана Марића и породице покојног Миње Суботе, 2022. године.

,,Како бисмо сачували драгоцено музичко наслеђе које нам је Миња оставио и изборили се са све већим упливом неадекватног музичког садржаја којим су наши најмлађи окружени, дошла сам на идеју да покренемо такмичење које би деци вратило дечју песму, а наше музичке педагоге у школама, не само у Србији већ и у дијаспори, охрабрили у напорима да се деца правилно психофизички развијају. Дечје интерпретације краси слобода и разиграност па ћемо подстицати и родитеље да без форсирања пружају деци садржаје које су им намењени.“

 

Завршница фестивала и свечана додела диплома одржаће се на дан рођења Миње Суботе, 8. новембра, у 18 часова, у Дечјем културном центру Београд.

 

 

Posted in Конкурси, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *