ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА 2023

 

Саопштење за медије

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

26.9.2023, 12.00

Трг републике, Београд, Србија

 

Поводом Европског дана језика, који се прославља од 2001. године у свим државама Европе, Дечји културни центар Београд у сарадњи са Делегацијом Европске Уније, Саветом Европе, EUNIC Cluster и Градском управом града Београда организује у Београду програм за децу и младе у уторак, 26. септембра, од 12 часова на Тргу републике. Обележавањем Европског дана језика промовише се вишејезичност у целој Европи и учење језика без обзира на године и окружење.

Најмлађи посетиоци имаће прилику да се на штандовима амбасада и културних центара упознају са културама и језицима различитих европских земаља, уживају у посластицама али и да учествују у наградном квизу и тако провере своје знање. Поред Дечјег културног центра Београд, који је главни организатор догађаја, овогодишњи учесници свечаности су амбасаде Финске, Краљевине Данске, Словеније, Шведске, Републике Португала, Украјине, Краљевине Белгије, Краљевине Холандије, Краљевине Шпаније, Аустрије и Републике Пољске, као и Италијански институт за културу, Француски институт, Гете институт, Аустријски институт, Чешки центар Београд, Удружење самохраних родитеља и породица деце са инвалидитетом  „Плава шкољка”, Делегација Европске Уније, Савет Европе, Министарство Европских интеграција Републике Србије и Деск Креативна Европа Србија. Присутнима ће се обратити Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције, Наташа Михаиловић, секретарка за културу Градске управе града Београда и Њ.Е. Емануеле Жиофре, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији.

Осим програма на штандовима, квизова, кратких лекција језика и предавања о различитим културама, присутни ће имати прилике да уживају и у забавном програму и наступу Хора Дечјег културног центра Београд, који води мр Невена Ивановић, наступу и часу плеса Београдског играчког центра и перформансима које су припремили ученици београдских школа.

На штанду Дечјег културног центра Београд, који деценијама организује Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе”, најмлађи посетиоци биће у прилици да се упознају са појмовима из „Речника пријатељства“ које је поводом оснивања манифестације „Радост Европе“ осмислио Душко Радовић, да учествују у игри меморије и да играјући се са осликаним коцкама у простору слажу фотографије европских градова. Публика ће имати прилику да види и презентацију графичке радионице – ручно израђене обележиваче за књиге као и отиске рађене класичним графичким техникама.

 

Позивамо сву децу и младе да се придруже обележавању овог значајног празника учествујући у програмским активностима на Тргу републике!

 


Срдачан поздрав,

Ивана Теодоровић Стојановић

Уредник програма за односе са јавношћу и маркетинг

 

 

Posted in Обавештења, Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *