54. МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ „РАДОСТ ЕВРОПЕ“

 


 

54. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ одржаће се у Београду, од 1. до 6. октобра 2023. године. Оснивач и покровитељ Међународног сусрета деце Европе је Градска управа града Београда, а извршни продуцент је Дечји културни центар Београд. Манифестација „Радост Европе“ носилац је ЕФФЕ етикете квалитета, додељене од стране Европске комисије.

 

Идеја о манифестацији настала је давне 1968. године, након гостовања Хора шведских дечака у Београду. И ове године деца из око 20 земаља Европе представиће кроз песму и игру културе земаља из које долазе, док ће кроз јубиларни XXV Ликовни конкурс „Радост Европе“ своје умеће представити деца целог света.

Најзанимљивији и најлепши део фестивала је боравак деце учесника у породицама код својих вршњака из београдских основних школа, пошто је суштина сусрета управо дружење, успостављање трајних пријатељских односа и упознавање других култура.

 

ТАЧНО ИСПОД ЗВЕЗДЕ биће слоган 54. Међународног сусрета деце Европе “Радост Европе”, а манифестације ће бити посвећена јубилеју 80 година од првог издања књиге “Мали принц”. Сент-Егзипери је чврсто веровао да деца виде важне ствари у животу јасније него одрасли. Мали принц трансформише свет својом отвореношћу, претварајући га у оазу и место учења и преиспитивања. Прво издање „Малог принца“ је аутентично ремек дело, јер у себи спаја илустрацију и нарацију. Аутор илустрација био је сам писац.

Мали принц појавио се на нашој планети тачно испод своје звезде. У последњем поглављу овог култног издања ванвременске вредности писац нам поручује да успоримо како не бисмо пропустили Малог принца: „…преклињем вас да не журите, већ застаните мало, тачно испод звезде!“. Верујемо да је „Радост Европе“ место које се налази тачно испод звезде малих принчева и принцеза који живе на планети Земљи. Не јурите, смањите брзину, задржите се на овом месту, погледајте све те становнике дечјег краљевстава, пронађите дете у себи и доживите свет њиховим очима

 

ПЛАНИРАНИ ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

 

Posted in Обавештења, Радост Европе.

4 Comments

 1. Dobar dan, ja sam direktorica Decjeg kulturnog centra iz Skoplja i htela sam da stupim u kontakt sa Vasim direktorom da napravimo surdnju. Kako mozemo da ucestvujemo na Vasu manifestaciju Radost Evrope? Mi smo gradska institucija i ova suradnja bila bi dobra za obe institucije. Imamo mi takodze festivale i manifestacije, gde mozete da ucestvujete i vi. Ocekujem odgovor.

  Sa postovanjem
  Direktor
  Biljana Lalcevska Serafimovska

  • Poštovana,
   konkurs Radost Evrope se otvara svake godine u martu.
   Što se saradnje tiče, možete se zvanično obratiti slanjem email-a na info@dkcb.rs

  • Поштована, присуство на карневалу је слободно као и на програму отварања на калемегдану, на савском шеталишту. На сусретима пријатељства је слободан улаз али је најављен велики број група па нисмо сигурни да ли ће бити места да сви седну а што се тиче гала концерта у среду, карте су неопходне и можете се јавити на портирницу ДКЦБ. Поздрав и ДОБРОДОШЛИ НА РАДОСТ ЕВРОПЕ 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *