54. МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ „РАДОСТ ЕВРОПЕ“

 

 

 

 

54. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ одржаће се у Београду, од 1. до 6. октобра 2023. године.

 

„Радост Европе“ је највећа и најстарија манифестација дечјег стваралаштва у Србији. Оснивач и покровитељ Међународног сусрета деце Европе је Градска управа града Београда, а извршни продуцент је Дечји културни центар Београд. Манифестација „Радост Европе“ носилац је ЕФФЕ етикете квалитета, додељене од стране Европске комисије.

Идеја о манифестацији настала је давне 1968. године, након гостовања Хора шведских дечака у Београду. Од тада сваке године, фестивал окупља децу Европе, која кроз песму и игру представљају културу и обичаје своје земаље, као и кроз Међународни ликовни конкурс „Радост Европе“.

Право учешћа на конкурсу имају дечје уметничке школе, културни центри, студији, клубови или ансамбли, али пре свега групе које су оствариле запажене резултате на националним и међународним конкурсима, фестивалима и такмичењима, регистроване ван територије Републике Србије које би приказале културу земље из које долазе. Гостујућа група може бројати највише 12 деце учесника, узраста од 7 до 14 година и 2 одрасла пратиоца-лидера. Строго је забрањено да деца буду старија или млађа од наведеног узраста. Сценски наступ којим се учесници представљају може бити плесни (класична, традиционална, џез и савремена игра…), музички (вокална група, хор, бенд, оркестар), али и мултимедијалног карактера.

 

54. “Радост Европе” биће посвећена јубилеју 80 година од првог издања књиге “Мали принц”. Када је давне 1943. године „Мали принц“ објављен у САД, нико није очекивао да ће постати једно од најпознатијх и најпродаванијх дела светске књижевности, али и инспирација многим уметницима. Сент-Егзипери је чврсто веровао да деца виде важне ствари у животу јасније него одрасли. Мали Принц трансформише свет својом отовреношћу, претворивши га у оазу и место учења и преиспитивања. Прво издање „Малог принца“ је аутентично ремек дело, јер у себи спаја илустрацију и нарацију. Аутор једноставних илустрација у “Малом принцу” био је сам писац. Жеља нам је да деца и њихови педагози инспирисани овом темом припреме своје нумере за Гала концерт, уколико природа наступа то дозвољава. Тема може бити интерпретирана широко, у складу са уметничиким сензибилитетом групе.

Најзанимљивији и најлепши део фестивала је боравак деце учесника у породицама код својих вршњака из београдских школа и то једно дете у једној породици, пошто је суштина сусрета управо дружење, успостављање трајних пријатељских односа и упознавање других култура. Трошкове хотелског смештаја на бази ноћења са доручком за 2 одрасла пратиоца сноси организатор. Трошкове путовања до Београда и назад сносе сами учесници, а уколико се у току манифестације користи аутобус гостију, организатор сноси трошкове горива у току трајања манифестације, као и трошкове смештаја 2 возача.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основне програмске целине манифестације су:

1. КАРНЕВАЛ – свечани дефиле костимираних учесника манифестације кроз центар града

2. СУСРЕТИ ПРИЈАТЕЉСТВА – концерти у дворани Дечјег културног центра Београд
(групе изводе програм по свом избору не дужи од 10 минута, музика може бити извођена уживо);

3. ГАЛА КОНЦЕРТ- у МТС дворани (Групе изводе програм у трајању до 3 минута, уз услов да сваки вид вокалног или инструменталног извођења мора бити у целости студијски снимљен – full playback. Гала концерт биће преношен уживо на националној телевизији РТС).

4. СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИ дан и ЕКОЛОШКА АКЦИЈА садње дрвећа

5. ИЗЛОЖБА НАГРАЂЕНИХ РАДОВА 25. МЕЂУНАРОДНОГ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА “РАДОСТ ЕВРОПЕ” – у Галерији Дечјег културног центра Београд

Пријаве за учешће треба доставити најкасније до 1. маја 2023. године. Пријаве које пристигну након дефинисаног рока нећемо бити у могућности да разматрамо. Пријављене групе биће обавештене о резултатима селекције најкасније до 15. маја 2023. године, а селекцију пријављених група обавиће Одбор манифестације. Сваку земљу може представљати само једна одабрана група.

Пријаве потенцијалних учесника треба да садрже:

1. Попуњен апликациони формулар
2. Видео запис сценског наступа предвиђеног за Гала концерт или линк за видео у трајању до 3 минута

Попуњен апликациони формулар и видео или линк наступа за Гала концерт потребно је послати у електронској форми на е-маил адресу ivana.tabori@dkcb.rs

 

—> Преузми апликациони формулар

54. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ – МУЗИКА

54. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ – ПЛЕС

 

 

Posted in Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *