55. МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ „РАДОСТ ЕВРОПЕ“

 

 

Поштовани,

Част нам је да Вас обавестимо да ће се 55. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ одржати у Београду, од 1. до 6. октобра 2024. године.

„Радост Европе“ је највећа и најстарија манифестација дечјег стваралаштва у Србији. Оснивач и покровитељ Међународног сусрета деце Европе је Градска управа града Београда, а извршни продуцент је Дечји културни центар Београд. Манифестација „Радост Европе“ носилац је ЕФФЕ етикете квалитета, додељене од стране Европске комисије.

Идеја о манифестацији настала је давне 1968. године, након гостовања Хора шведских дечака у Београду. Сваке године од тада, фестивал окупља децу Европе, која кроз песму и игру представљају културу и обичаје своје земаље, као и кроз Међународни ликовни конкурс „Радост Европе“.

Право учешћа на конкурсу имају дечје уметничке школе, културни центри, студији, клубови или ансамбли, али пре свега групе које су оствариле запажене резултате на националним и међународним конкурсима, фестивалима и такмичењима, регистроване ван територије Републике Србије које би приказале културу земље из које долазе. Гостујућа група може бројати највише 15 деце учесника, узраста од 7 до 14 година и 2 одрасла пратиоца-лидера. Строго је забрањено да деца буду старија или млађа од наведеног узраста. Сценски наступ којим се учесници представљају може бити плесни (класична, традиционална, џез и савремена игра…), музички (вокална група, хор, бенд, оркестар), али и мултимедијалног карактера.

Најзанимљивији и најлепши део фестивала је боравак деце учесника у породицама код својих вршњака из београдских школа и то једно дете у једној породици, пошто је суштина сусрета управо дружење, успостављање трајних пријатељских односа и упознавање других култура.

Трошкове хотелског смештаја на бази ноћења са доручком за 2 одрасла пратиоца сноси организатор. Трошкове путовања до Београда и назад сносе сами учесници, а уколико се у току манифестације користи аутобус гостију, организатор сноси трошкове горива у току трајања манифестације, као и трошкове смештаја 2 возача.

 

Слоган 55. Међунардоног сусрета деце Европе гласи „КАКО РАСТЕ ПАМЕТ“ по наслову књиге Будимира Нешића, како би се обележио јубилеј 50 година од првог издања истоимене књиге. Књига „Како расте памет“ осликава непоновљиву оригиналност дечјег виђења света кроз низ исказа, мисли и одговора које је сакупио из свог рада са децом. Будимир Нешић био је српски психолог и књижевник који је свој професионални живот посветио деци. Поред тога што је са децом и родитељима радио као психолог, истакао се и као аутор песама, афоризама, књига, сценарија за децу, тако да су његови текстови извођени у позоришту или екранизовани, а компонована је и музика за децу. Коаутор је чувених књига „Оловка пише срцем“ и „Поздрави неког“. Поносни смо на чињеницу да је део радног века провео у Дому пионира (данашњем Дечјем културном центру Београд), а радио је и у Центру за социјални рад у Земуну.

Како групе могу да приступе теми?

Ове године питамо се како деца виде свет, шта их инспирише, како се развијају, у каквом свету сазревају, колико их одрасли разумеју и да ли су одрасли помало надмени у уверењу да су увек у праву. Слоган „КАКО РАСТЕ ПАМЕТ“ као инспирација за припрему наступа за „Радост Европе“ може бити широко и слободно протумачен у складу са уметничким сензибилитетом групе.

 

 

Основне програмске целине манифестације су:

1. КАРНЕВАЛ – свечани дефиле костимираних учесника манифестације кроз центар града

2. СУСРЕТИ ПРИЈАТЕЉСТВА – концерти у дворани Дечјег културног центра Београд
(групе изводе програм по свом избору не дужи од 10 минута, музика може бити извођена уживо);

3. ГАЛА КОНЦЕРТ- Групе изводе програм у трајању до 3 минута, уз услов да сваки вид вокалног или инструменталног извођења мора бити у целости студијски снимљен – full playback. Гала концерт биће преношен уживо на националној телевизији РТС.

4. СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИ дан и ЕКОЛОШКА АКЦИЈА садње дрвећа

5. ИЗЛОЖБА НАГРАЂЕНИХ РАДОВА 26. МЕЂУНАРОДНОГ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА „РАДОСТ ЕВРОПЕ” – у Галерији Дечјег културног центра Београд

 

Пријаве за учешће треба доставити најкасније до 1. априла 2024. године. Пријаве које пристигну након дефинисаног рока нећемо бити у могућности да разматрамо. Пријављене групе биће обавештене о резултатима селекције најкасније до 15. априла 2024. године, а селекцију пријављених група обавиће Одбор манифестације. Сваку земљу може представљати само једна одабрана група.

 

Пријаве потенцијалних учесника треба да садрже:

1. Попуњен апликациони формулар
2. Видео запис сценског наступа предвиђеног за Гала концерт или линк за видео у трајању до 3 минута

 

Попуњен апликациони формулар и видео или линк наступа за Гала концерт потребно је послати у електронској форми на е-мејл адресу ivana.tabori@dkcb.rs

 

—> Преузми апликациони формулар

55. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ – МУЗИКА

55. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ – ПЛЕС

 

 


 

 

 

 

Posted in Обавештења, Радост Европе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *