Програм ,,Корак више, шећер ниже”

 

„КОРАК ВИШЕ, ШЕЋЕР НИЖЕ“
Уметнички центар „Талија” и Дечји културни центар Београд за децу са дијабетесом

 

Недеља, 17.12.2023.
10.00 – Округли сто „Народна игра за децу и младе који живе са дијабетесом тип 1 – физичка активност и социјализација“
11.00 – Концерт фолклора Уметничког центра ,,Талија’’

 

Програм ,,Корак више, шећер ниже” данас је одржан у Дечјем културном центру Београд у организацији Уметничког центра „Талија”, уз подршку Секретаријата за културу Градске управе – Града Београда, Дијабетолошког савеза Србије, Удружења за борбу против дијабетеса Града Београда „Плави круг”, Групе подршке родитељима деце која живе са дијабетесом тип 1 „Плави кружић” и Дечјег културног центра Београд.

 

Први округли сто у оквиру пројекта „Корак више, шећер ниже” одржан је на тему „Народна игра за децу и младе који живе са дијабетесом тип 1 – физичка активност и социјализација“. Говорници на овом скупу били су др. Марија Маћешић, ендокринолог на Клиници за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма; др. Татјана Миленковић, специјалиста педијатрије и ендокринологије, начелник Одељења ендокринологије на Институту за здравствену заштиту мајке и детета ,,Др. Вукан Чупић”; Урош Богдановић, члан УО Дијабетолошког савеза Србије; Анђела Трајковић, аутор пројекта и особа којој је дијагностикован дијабетес тип 1 у 8. години живота и Драган Пантелић, директор Уметничког центра ,,Талија”. У разговору, који је модерирала уредник програма у Дечјем културном центру Београд Ивана Теодоровић Стојановић, учествовали су деца и млади који имају дијабетес тип 1 и њихови родитељи. Размена искуства, стручни савети лекара специјалиста и подршка релевантних институција и удружења из области здравства, културе и уметности допринело је да први округли сто организован на ову тему буде замајац за организацију више оваквих сусрета који ће развити мрежу подршке деци и младима који живе са дијабетесом али и њиховим породицама.
Након округлог стола, на Великој сцени ,,Донка Шпичек” ДКЦБ-а одржан је концерт народних игара на којем су учествовала и деца и млади која имају дијабетес и која кроз ову врсту физичке активности одржавају адекватан ниво шећера у крви.

 

 

Фото: Драган Пантелић

8 item(s)

 

 


4 item(s)

 

 

Posted in Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *