U utorak, 31. marta Marko Aleksić, mr arheologije, poveo je učenike četvrtog razreda OŠ „Sveti Sava“ na putovanje kroz čudesnu prošlost Beograda. U Biblioteci Dečjeg kulturnog centra Beograd pred očima dece nizale su se epohe – „BEOGRAD KROZ VEKOVE“.

Iz časa u čas, otkrivani su milenijumski slojevi naselja koje je nebrojano puta osvajano, razarano i obnavljano. Od praistorijskih nalaza Vinčanske kulture koji su stari 7000 godina mitsko mesto na obalama Dunava i Save oduvek je privlačilo ljude. Ispod nogu stanovnika Beograda, duboko u zemlji i danas se kriju ostaci Rimskog Singidunuma, a kapije Kalemegdana čuvaju priče iz srednjeg veka i doba viteštva. Njegovi bedemi pamte doba Turske vlasti i oslobodilaca iz Prvog srpskog ustanka, ali i herojske odbrane grada u Prvom svetskom ratu. Kroz hiljade godina svoje istorije Beograd je bio svedok propasti mnogih svetskih imperija, od Rimskog carstva do Austrougarske monarhije a danas je mesto koje i dalje oduzima dah svojim posetiocima.

 

Realizacija: gost – predavač,  Marko Aleksić, mr arheologije Program pripremila i uredila Snežana Stanković, urednica kulturno-obrazovnog programa.

20150403 Beograd kroz vekove (1) 20150403 Beograd kroz vekove (2)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top