ЧАРОБНА ЛЕПОТА ПЕЋИНА

 

23. април – 13. мај 2024. године
Галерија Дечјег културног центра Београд

 

У Дечјем културном центру Београд у уторак 23. априла од 11 до 13 часова биће организован едукативни програм посвећен чаробним лепотама пећина Србије. Повод је изложба одабраних радова са ликовног конкурса за ученике основних школа „Тајне пећине“ у организацији Националне асоцијације управљача туристичких спелеолошких објеката Србије. Идеја је била да се код деце пробуди знатижеља за ликовно истраживање необичног пећинског света, како би на тај начин развили свест о важности очувања пећина као врло значајног приридног блага.

Присутни ће у уторак имати могућност да поред изложбе у Галерији ДКЦБ погледају едукативне филмове о пећинским украсима и науче нешто ново о спелеологији, геологији, археологији и биологији. Пећински ходници, водопади и стеновити врхови су вечита инспирација за љубитеље легенди и митолошких прича. На ово чаробно путовање повешће нас истраживачи са смера за геологију Рударско-геолошког факултета, и чланови спелеолошког одсека Планинарског савеза Београда. Након филма уследиће квиз, као и радионица чворологије и упознавање са спелеолошком опремом, али и турнир у друштвеној игри „Пећина мрачна / Cave Dark“.

Посетиоци ће, поред ликовних радова ученика, имати прилику да погледају и изабране фотографије из чаробног света пећина. Ове фотографије су избор са конкурса који је Национална Асоцијација објавила 2022. године, а део су изложбе постављене у Аранђеловцу исте године.
Изложба ће биит отворена до 13. маја.

 

Лидија Сеничар, уредница ликовних програма

 

Posted in Галеријски програм, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *