Чешки дечји дан у Београду

 

Петак, 5.5.2023.

12.00 – 17.30

Дечји културни центар Београд

Улаз је слободан

 

ПРОГРАМ

 

Галерија ДКЦБ

12.00 – Свечано отварање

Догађај ће отворити Томаш Кухта (Tomaš Kuchta), амбасадор Републике Чешке у Београду

 

12.00 – 15:30 Такмичења, игре, креативне и ликовне радионице

(током догађаја биће додељиване дипломе и награде за све категорије)

 

17.00 – 17.30 Завршна додела награда

 

Мала биоскопска сала:

12.30 – 13.45 „Пат и Мат” (анимирани филм, прикладно за децу свих узраста)

14.00 – 15.00 Квиз знања о Републици Чешкој

15.30 – 17.00 „Чарапокрадице” (анимирани филм на чешком језику са преводом на српски)

 

Чешки дечји дан у Београду одржаће се у Дечјем културном центру Београд, у Таковској 8, у петак 5. маја, од 12 до 17 часова, у сарадњи са Амбасадом Републике Чешке у Београду и уз подршку Националног савета чешке националне мањине. Догађај ће отворити Томаш Кухта (Tomaš Kuchta), амбасадор Републике Чешке у Београду.

 

– Припремили смо за децу занимљива такмичења, ликовне радионице, игре, квиз знања о Републици Чешкој као и награде за најбоље учеснике. Приказаћемо дечје анимиране филмове „Пат и Мат” и „Чарапокрадице”, истакли су организатори овог специјалног догађаја.

 

,,Пат и Мат” је чешка хумористичка анимирана серија, први пут емитована 1976. године, која представља мајсторе Пату и Мату који увек направе више штете него користи приликом својих комичних покушаја поправљања кућних апарата.

 

„Чарапокрадице” су мала створења која живе са нама људима и њихова је кривица што човечанству од сваког пара чарапа увек остане само једна. Судбину главних јунака чарапокрадица и њиховог највећег противника, чудноватог и напуштеног Професора, спаја прича главног јунака, малог чарапокрадице Хихлика, кога у филму чекају велике авантуре. Дани његовог деде Ламора, који га је одгајио, су одбројани и Хихлик мора да превазиђе страх, да изађе и крене у потрагу за стрицом за кога до тада није ни знао. Храброст црпи из љубави према породици, доброг васпитања и „десет заповести“ чарапокрадица. Ни у новом дому код стрица мафијаша не напушта своје идеале и принципе, иако су га довели до опасних ситуација. Али на крају тешког срца ипак је прекршио два основна правила чарапокрадица „Никада не узимаш цео пар“ и „Држи се људи, али држи се подаље од њих“ и то само због тога што верује да је исцрпео све могућности како би дошао до свог циља – породице. Главна парола филма је „Породица изнад свега. Држи се оне коју имаш, воли је и ради све како би била добра, јер другу на овом свету нећеш имати. И то без обзира на то да ли си човек или чарапокрадица!“

 

 

—> преузми саопштење за медије (Чешки дечји дан у Београду 2023)

Posted in Културно-образовни програм, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *