ДКЦБ НА ДАНИМА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2023

 

Традиоционално, као и низ претходних година, Дечји културни центар Београд се и ове године одазвао позиву Градске управе Града Београда и реализовао програме у оквиру европске манифестације „Дани европске баштине“. Дани европске баштине, који се одржавају сваког септембра, део су велике европске манифестације којом се наслеђе представља као заједничка баштина европских народа. Ове године биће обележени темом „Живо наслеђе“, која се односи на праксе, знања и вештине које су се преносиле са генерације на генерацију, а које се и данас користе. Разноврсне вештине, занати и професије нам омогућавају да очувамо и сачувамо наше наслеђе на много начина.

 

У оквиру програма ДКЦБ за Дане европске баштине 2023, у среду 20. септембра у Црвеној сали Дечјег културног центра Београд у 13 часова, одржан је култрурно-образовни програм „КУЛА КРАЉА МИЛУТИНА“ који је за главну тему имао представљање истоимене књиге аутора Радована Дамјановића, а у ширем смислу имао задатак да посетиоцима представи значај Хиландара као доприноса нашег народа и државе Светој гори као једном од најважнијих места европске и светске културне баштине.

Радован Дамјановић је српски историчар, књижевник и лингвиста. Рођен је у Београду 1957. године. Дипломирао је Историју на Филозофском факултету Универзитета у Београду, и већ тридесет година се бави табу темама српске историје и палеолингвистике. Аутор је књиге и емисије „Српско-српски речник“ и монографије „Жрнов, српски Авалон” и „Римљани словенствујући“ Живи и ради у Београду.

„Кула Краља Милутина“, која је данас послужила као повод за разговор је најновија ауторова књига, лака за читање, урађена као стрип односно магазин – фанзин. Главни заплет приче је напад каталанских разбоника на манастир Хиландар 1307. године и херојска одбрана од стране ђакона, касније, архиепископа Данила. Разговор је тако око разјашњења основних појмова кључних за разумевање овог историјског момента: Ромејско царство, Света гора, витезови, манастир и значај манастира у средњем веку, Ђакон (архиепископ) Данило, појму вредности новца и злата у средњем веку, о томе колика је и каква вредност реликвија и мошти светаца, ксо и наглашавању поруке о храбрости, пожртвованости и посвећености које би требало усвојити. Поред разговора о књизи публика је имала прилику да се опроба у низу дидактичких задатака везаних за тему књиге.

 

Уредник програма ДКЦБ у оквиру Дана европске баштине 2023: Снежана Станковић

Аутор књиге и стручног предавања: Радован Дамјановић

Водитељ програма, аутор дидактичких задатака: Далибор Стојановић

Гости: ученици ОШ „Марија Бурсаћ“ и ученици ОШ „Десанка Максимовић“

Техничка реализација програма: Далибор Стојановић, Горан Јоксић, Стеван Нешковић

Фото: Стеван Нешковић

 

 

42 item(s) « of 3 »

 

 

Posted in Обавештења, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *