,,Домовина се брани лепотом и знањем” – уметнички конкурс за децу

 

„ДОМОВИНА СЕ БРАНИ ЛЕПОТОМ И ЗНАЊЕМ”

Уметнички конкурс за децу млађег школског узраста 

Од 1. новембра до 1. децембра 2020. године

 

Дечји културни центар Београд, у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију, расписао је уметнички конкурс за децу млађег школског узраста, под називом „Домовина се брани лепотом и знањем”. Конкурс је осмишљен са циљем да деца широм Србије и дијаспоре, инспирисана лепотама своје домовине, искажу своје креативне потенцијале кроз уметничке медије.

Подстакнути стиховима чувеног дечјег песника Љубивоја Ршумовића, деца узраста од 5 до 12 година могу путем литерарних, ликовних и фото радова представити своје окружење и на тај начин показати своју домовину.

Овим конкурсом позивају се деца да размисле када су последњи пут прошетала својом улицом, својим градом или својим селом и приметила птицу у лету или неку другу ретку животињу која је особена баш за њихову домовину. Да ли су некада покушала да замисле како би изгледали јунаци и бића из српских народних бајки? Да ли су се икада плашила страшних ликова из српских народних бајки и желела да се попут српских средњовековних јунака боре са чудовиштима? Да ли су сањала неки посебан сан инспирисан јунаком из наших прича за децу или се сећају књиге неког српског писца или песника која их је одушевила? Да ли су размишљали о раскошним бојама и укусима наше трпезе?

 

Поезију, прозу, фотографије ликовних радова и уметничке фотографије учесници конкурса могу послати на мејл domovina@dkcb.rs. Најбољи радови, које ће одабрати стручни жири, биће објављени на сајту ДКЦБ. Поред стручних сарадника и уметничких педагога из Дечјег културног центра Београд, стручни жири чиниће наши еминентни композитори, певачи и писци за децу – Миња Субота, Предраг Вуковић Пеђолино, Леонтина Вукомановић и Слободан Станишић. Након жирирања, Дечји културни центар Београд дариваће младе креативце музичким издањима и књигама из своје продукције.

Конкурс је отворен од 1. новембра до 1. децембра 2020. године.

 

ПРОПОЗИЦИЈЕ ЗА ЛИКОВНИ ДЕО КОНКУРСА
„ДОМОВИНА СЕ БРАНИ ЛЕПОТОМ И ЗНАЊЕМ”

 

На конкурсу могу учествовати појединци, предшколске установе, школе, дечји ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације из Србије и српске дијаспоре. Стручни жири ће одабрати ликовне радове и уметничке фотографије за излагање и доделити награде у појединачној и групној конкуренцији, у три старосне категорије.

Пропозиције:

  • Право учешћа имају деца од 5 до 12 година
  • Техника рада је слободна
  • Индивидуални учесници могу да пошаљу до три рада у различитим ликовним техникама, а установе и асоцијације до 20 радова различитих аутора
  • Уметничке фотографије и ликовне радове (скениране или фотографисане у резолуцији (300 dpi)) пошаљите на мејл domovina@dkcb.rs
  • Обавезно уз рад приложити комплетно попуњен формулар:

–> ФОРМУЛАР / ПРИЈАВА

 

ПРОПОЗИЦИЈЕ ЗА ЛИТЕРАРНИ ДЕО КОНКУРСА
„ДОМОВИНА СЕ БРАНИ ЛЕПОТОМ И ЗНАЊЕМ”

 

На конкурсу могу учествовати појединци, предшколске установе, школе, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације из Србије и српске дијаспоре. Стручни жири ће одабрати најуспешније литерарне радове и доделити награде у појединачној конкуренцији, у три старосне категорије.

Пропозиције:

  • Право учешћа имају деца од 7 до 12 година
  • Појединачни учесници могу да пошаљу до три рада (поезију и прозу), а установе и асоцијације до 20 литерарних радова различитих аутора
  • Литерарни рад треба да буде написан на ћирилици
  • Литерарни рад треба да се пошаље у прилогу мејла (у атачменту) на мејл domovina@dkcb.rs
  • Обавезно уз рад приложити комплетно попуњен формулар:

–> ФОРМУЛАР / ПРИЈАВА

Posted in Саопштење за медије and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *