Драма и позориште за европску свест

Делегација Дечјег културног центра Београд борави у Ријеци (Република Хрватска) поводом активности размене младих, која се реализује кроз пројекат „Драма и позориште за европску свест (ДТЕА).“ ДТЕА је Еразмус+ пројекат који окупља младе позоришнe практичарe и драмске педагоге из Хрватске, Словеније и Србије са главним циљем стварања заједничке представе усредсређене на стереотипе, предрасуде и културне разлике с једне стране и заједничке европске вредности с друге. Након низа активности у властитим организацијама, учесници су се састали у Ријеци, где бораве од 26. априла до 2. маја 2022. године, како би поделили своје јединствене позоришне и сценске праксе, усавршили своје интерперсоналне и интраперсоналне вештине, као и креирали и поставили оригиналну представу. Затим ће уследити низ дисеминационих активности у Ријеци, Љубљани и Београду током којих ће други млади глумци из Oмладинског позоришта TRYtheatre из Ријеке, Пионирског дома из Љубљане и Дечјег културног центра Београд моћи да виде шта су њихови вршњаци научили и постигли током пројекта.  Како све три партнерске организације деле слично уверење у моћ позоришта и драме у решавању сложених друштвених питања, учесници ће се ослањати на своја искуства како би подучавали и учили једни од других, делили савете и трикове о глуми и промовисали укључивање свих укључених у активности пројекта.

Циљеви реализације пројекта су: окупљање младих људи од 14 до 17 година и постављање у позицију да слободно разговарају о предрасудама, стереотипима и европским вредностима кроз коришћење средстава неформалног образовања, посебно позоришне методологије;

информисање учесника о могућностима које нуди Еразмус+ програм и Европска унија у целини; стварање дугорочне везе између три партнерске организације, које деле сличне вредности и погледе на актуелна питања; оснаживање учесника да изаберу и осмисле, уз помоћ својих вођа група, своје специфичне позоришне радионице које ће представити једни другима; стварање „младих амбасадора“ програма Еразмус+ и Европске уније који ће пренети своја искуства и мотивисати своје вршњаке да се придруже сличним активностима и након завршетка пројекта, као и  стварање позоришног дела које се фокусира на предрасуде, стереотипе/европске вредности, које ће се представити ријечкој публици као опипљив резултат размене младих. Након повратка драмске групе Дечјег културног центра Београд из Ријеке, она ће наставити рад на позоришној представи која ће затим бити представљена београдској публици на 7. Међународном фестивалу дечје драмске игре Глумијада, а ријечкој публици током следећег боравка у Ријеци, планираном од 26. до 29. маја 2022. године.

У размени у Ријеци учествују деца – чланови драмске групе на енглеском језику Дечјег културног центра Београд Belgrade English Language Theatre, драмски педагагог и реализатор драмских радионица у Ријеци је Јулија Ногић. Руководилац пројекта у име српског тима је Далибор Стојановић, административни рукводилац је Милош Бајић, а уметнички руководилац др Пол Мареј.

Фото: TRYtheatre

67 item(s) « of 3 »
Posted in ErasmusPlus, Креативна Европа, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *