ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

 

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

26.9.2022, 11.00-14.00

Трг републике, Београд, Србија

 

Дечји културни центар Београд, у оквиру програма Међународни клуб пријатељства, данас је на Тргу републике организовао програм за децу и младе поводом Европског дана језика. Програм је реализован под покровитељством  EUNIC Cluster, Савета Европе, Делегације Европске уније у Београду и Градске управе града Београда. Овај празник се прославља у свим земљама Европе од 2001. године на иницијативу Савета Европе у сарадњи са  Европском комисијом.

Програм је почео обраћањем Адријана Фајкса, председника EUNIC Cluster-а који је изразио задовољство што присуствује важном културном догађају Србије који промовише језике. „Посебно ми је драго што ће на овом месту бити представљен украјински језик којим су писали и пишу многи од највећих песника и мислиоца. То је језик веома блиско повезан са српским језиком, који је посебно сада симбол слободе и културе. Желим свима забаван и едукативан Европски дан језика“, рекао је Адријан Фајкс.

Наташа Михаиловић, секретарка за културу Градске управе града Београда, подсетила је децу и младе у публици на познату изреку да човек вреди онолико колико језика зна. „На данашњи дан ми славимо ту вредност и знање које је садржано у богатству сваког појединачног језика, традицији, култури, митовима и легендама које су у њему сачувани, али и богатству емоција, нада и жеља, страхова, стрепњи и ишчекивања која су кроз векове и миленијуме била поверена. Очување разноликости језика велики је задатак сваког друштва и државе. Европска култура и традиција не постоје без више од две стотине језика који се говоре у Европи. Нестанак сваког од њих представља ненадокнадив губитак нашем разумевању света у којем живимо, као и нестанак једне од перспектива живота, времена и простора које делимо. Потребно је да будемо поносни на улогу коју имамо у очувању језика, култура и традиција коју нам они откључавају и да у будућности посветимо што више снаге и ресурса да очувамо ову ризницу знања и разноликости. Данас више него икада потребно је да се разумемо“, истакла је Наташа Михаиловић, секретар за културу града Београда.

Александар Јовић, помоћник министра просвете за међународну сарадњу и евроинтеграције, истакао је да у овом дану треба поносно да промовишемо српски језик и наше ћирилично писмо, али и да учимо друге. „Овај дан је веома важан за промовисање културе и језика. Желим свима вама успешан и забаван дан учења нових језика“, нагласио је Александар Јовић.

„Радујем се да видим колико има деце и штандова данас на Тргу републике. Ово доказује да сви ми ценимо различите језике и истичемо мото Европске уније – Уједињење у различитости. Данас имате прилике да слушате и причате разне језике“, рекао је Пол Пресе, шеф одељења за прес информације Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији.

На крају се обратила Мона Алгајт испред Савета Европе, која се захвалила свим организаторима догађаја и истакла да данас сви заједно славе језике. Алгајт је подсетила да Савет Европе има 46 држава чланица, а Србија је једна од њих.„Можете мислити колико се дивних језика говори у свим овим земљама. Зато је наша порука данас свима – Учите нове језике. Учите јер то разбија све баријере, учите зато што ћете се тако приближити другим људима, а и они вама. И не заборавите, децо, колико језика знате, толико вредите“, закључила је Мона Алгајт испред Савета Европе.

Песмом деце из Хора ДКЦБ и ученика из Основне школе ,,Свети Сава” из Младеновца хитовима домаће и стране музике, почела је свечаност посвећена обележавању Европског дана језика, који се слави у свим државама Европе.

Најмлађи посетиоци имали су прилику да се на штандовима амбасада и културних центара упознају са културама и језицима различитих европских земаља, уживају у посластицама али и да учествују у наградном квизу и тако провере своје знање. Овогодишњи учесници свечаности су Амбасада Финске, Амбасада Краљевине Данске, Амбасада Словеније, Амбасада Шведске, Амбасада Румуније, Амбасада Португала, Амбасада Украјине, Амбасада Белгије, Амбасада Холандије, Италијански институт за културу, Француски институт, Институт Јунус Емре, Гете институт, Аустријски институт, Фондација Темпус, ЕУ инфо центар, Савет Европе и Дечји културни центар Београд.

На штанду Дечјег културног центра Београд, који деценијама организује Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе” и програм „Међународни клуб пријатељства”, организована је интерактивна поставка „Цртице, бојице и реченице”, са циљем упознавања деце са  „Речником  пријатељства” – језиком РАДОСТИ ЕВРОПЕ. Ове игрице су првенствено забавне, али и погодне за вежбање пажње, меморије, логике и моторике. Сликовни пиктограми „Речника пријатељства” су база заигравања, а погађалице, питалице, осмосмерке, проналажење најдуже речи од понуђених слова, писање на даљину, скривено писање, обрнуто писање су само неке од језичких игрица у којима ће посетиоци могли да се опробају. На штанду Дечјег културног центра Београд публика је имала прилику и да види презентацију графичке радионице ове градске институције културе за децу.

 

 

(ВИДЕО: Предраг Недељковић)

 

 

(ФОТО: Стеван Нешковић)

71 item(s) « of 5 »

 

Posted in Обавештења, Саопштење за медије, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *