ГЛУМИЈАДА – IX Међународни фестивал дечије драмске игре

 

Саопштење за медије

ГЛУМИЈАДА
IX Међународни фестивал дечије драмске игре

31. мај – 3. јун 2024
Дечји културни центар Београд, Таковска 8

 

– Позоришне представе школа глуме и драмских секција

– Креативне радионице глуме, сценског покрета, режије, драматургије, позоришне и филмске музике

– Разговори са психологом након представа

 

—> преузми ПРОГРАМ ГЛУМИЈАДА 2024

 

Улаз је бесплатан

 

Девети по реду Међународни фестивал дечије драмске игре „ГЛУМИЈАДА” одржаће се у Дечјем културном центру Београд од 31. маја до 3. јуна, у организацији ове градске институције културе за децу и Удружења грађана „Моја сцена”.

ГЛУМИЈАДА је међународни фестивал ревијалног карактера на коме се представљају школе глуме за децу и младе, узраста од 5 до 19 година, из Србије и региона. Програм фестивала усмерен је на развијање креативног размишљања и интересовања за позориште и филм.

Овогодишњи фестивал отвориће глумац који је одрастао уз „Глумијаду” – Лука Грбић, који учествује и у стварању програма. На „Глумијади 2024” публика ће имати прилику да види позоришне представе школа глуме и драмских секција из Београда, Трговишта, Лазаревца, Јагодине, Зрењанина, Крушевца, Лајковца и Љубљане.

,,Кроз рад са децом и адолесцентима и кроз ослушкивање њихових потреба, ове године изнедрила се као тема фестивала вршњачко насиље. Кроз драмску форму и разговоре са стручним лицима, покушали смо да подстакнемо децу да боље управљају стресом и емоционалним изазовима са којима се суочавају у свакодневници” – истакла је Тијана Кесић Стаменковић, драмски педагог и уредник Фестивала „Глумијада”.

Специјални гости фестивала су млади из Пионирског дома – Центар за културу младих Љубљана, који ће извести преставу ,,Банг, банг, умри”, која поставља више питања него одговора али нас на различите начине суочава са темом насиља. Након представе млади ће имати прилику да разговарају о ономе што су видели у представи са актерима представе и психологом. Такође, публика ће моћи да учествује у радионици тима педагога из Београдског развојног центра, који ће кроз игру радити са децом на усмеравању пажње, развоју свести о сопственим мислима, осећањима и телу и поспешити емоционалне и социјалне вештине.

Поред представа, које ће деца играти за децу, публика ће имати прилику да учествује у креативним радионицама из области глуме, сценског покрета, режије, драматургије, позоришне и филмске музике и то са глумицом Борком Томовић, балерином Саром Тасић, редитељком Аном Томовић, монтажером Владимиром Марковићем Лунијем, драматуршкињом и вишенаграђиваном списатељицом за децу Александром Јовановић, композиторком Невеном Глушицом. Све емотивне недоумице које ће се неминовно створити током гледања представа деца и млади моћи ће да покушају да реше уз помоћ тима педагога и терапеута из БЕРЦ-а, на челу са Јованом Анђелковић.

У суботу, 1. јуна, биће организован обилазак позоришта „Атеље 212” са глумцем Тихомиром Станићем, који ће децу упознати са простором иза кулиса и са правом професионалном сценом и одржати радионицу глуме. Последња радионица на фестивалу биће у Југословенској Кинотеци 3. јуна.

Улаз за представе и креативне радионице је бесплатан, с тим што је за учешће у радионицама потребна пријава преко сајта www.glumijada.com

 

Добро дошли!

 

 


Тијана Кесић Стаменковић
Уредник Фестивала „Глумијада”

 

Posted in Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *