Завршен Свесрпски дечји сабор 2024

 

VI СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР

Фестивал деце и младих из региона, дијаспоре и Србије
23 – 26. мај 2024

 

Овогодишњи Фестивал деце и младих из региона, дијаспоре и Србије „СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР“ завршен је у недељу 26. маја, након четири дана дружења деце из Вуковара, Темишвара, Љубљане, Копра, Минхена, Бајерна и Београда.

Шести по реду фестивал одржао се у Београду, под покровитељством председника Републике Србије, а у организацији Дечјег културног центра Београд и Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Домаћин сусрета и ове године била је ОШ „Старина Новак” из Београда, а подршку манифестацији, као и претходних година, пружили су Народна скупштина Републике Србије и Храм Светог Саве.

Првог дана фестивала за децу учеснике манифестације уприличен је пријем и изложба ликовних радова чланова Ликовног атељеа ДКЦБ у Дому Народне скупштине Србије. Присутне је поздравила госпођа Марина Рагуш, а у програму су учествовала деца из Вуковарског српског певачког друштва Јавор – Јаворчићи. Програм је водила једанаестогодишња девојчица Невена Новаковић из Уметничког центра ,,Талија”.

Дружење је настављено у Дечјем културном центру Београд, на свечаном концерту, на којем су дечји ансамбли приказали на који начин се баве неговањем српске културе и традиције. Поред хора Јаворчићи из Вуковара, представили су се и Доситејевци из Теоретске гимназије ,,Доситеј Обрадовић” из Темишвара, потом деца из Српске допунске школе у Љубљани и Копру и деца која похађају Допунску наставу на српском језику Министарства просвете Републике Србије из Бајерна. Деца – домаћини из ОШ ,,Старина Новак” поздравили су своје нове другаре химном своје школе, а Хор Дечјег културног центра Београд државном химном ,,Боже правде”, химном манифестације ,,Поздрав из Србије”, коју је компоновао Миња Субота на текст Слободана Станишића, песмом о главном граду Србије – Београду и сплетом песама Дарка Краљића. Малишани из Уметничког центра ,,Талија”, на одушевљење свих у публици, представили су се уз сплет српских народних игара и показали своје изузетно умеће у игрању. Поздравну реч на свечаном концерту, који је био посвећен Ћирилу и Методију и Дану словенске писмености, дали су Милица Ђурђевић Стаменовски, министарка за бригу о породици и демографију Републике Србије и Ђорђе Милићевић, министар без портфеља за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором.

У оквиру манифестације, учесници су се забавили уз интерактивне драмске програме „Ко је био Марко Мрњавчевић“ и „Насмешите се – птичица“ и на непосредан и интересантан начин научила нешто више о Марку Краљевићу, о првом српском фотографу Анастасу Јовановићу и првој српској ратној новинарки и књижевници Милици Стојадиновић Српкињи, о Београду некада и сада. Деца су имала прилике и да учествују у креативним радионицама и спортско-рекреативним активностима, а и да обиђу центар града и Храм Светог Саве. Циљ манифестације је свакако остварен с обзиром да су и након овогодишњег дружења настала нова пријатељства међу вршњацима који живе у дијаспори, региону и Србији.

 

Фотографије: Драган Радојевић

40 item(s) « of 3 »
28 item(s) « of 2 »

 

Видео: VanjaVideo (Vanja Spasic)

 

Posted in Обавештења, Свесрпски дечји сабор, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *