КИДИКЕМ 2023 ДОДЕЛА НАГРАДА

 

VIII Фестивал дечјег видео клипа КИДИКЕМ

Тема: ШТО НА УМ ТО НА ЗУМ

 

БЕСПЛАТНА ПРОЈЕКЦИЈА НАГРАЂЕНИХ ФИЛМОВА И ДОДЕЛА НАГРАДА

Субота, 4.3.2023. године, 12 часова

Мала сала Дечји културни центар Београд, Таковска 8

 

Осми по реду Фестивал дечјег видео клипа ,,КИДИКЕМ’’ биће одржан у суботу, 4. марта, у 12 часова, у Малој сали Дечјег културног центра Београд, Таковска 8. Фестивал ће отворити уредница фестивала КИДИКЕМ Марија Милановић Лазаревски, реномирана редитељка анимираних филмова, а након тога биће бесплатна пројекција награђених филмова и додела награда најбољим ауторима.

Дечји културни центар Београд организовао је конкурс за децу и младе, од 9 до 16 година, на којем су се такмичили аутори филмова кратке форме, у трајању до три минута, на тему „ШТО НА УМ ТО НА ЗУМ!”. Од учесника се тражило да изоштре своје мисли, буду прецизни и јасни и зумирају своја осећања, жеље, размишљања, хтења и да то све претворе у покретне слике. Циљ фестивала је да се код деце кроз уметничку праксу покрене хумана и креативна страна у примени технологије.

У селекцију је ушло 48 филмова из целе Србије (Панчева, Ниша, Алексинца, Врања, Крагујевца, Пожаревца, Власотинца, Врњачке бање, Идвора, Сомбора, Ужица, Јагодине, Новог Сада, Сремских Карловаца, Босилеграда, Черевића, Обреновца и Београда), као и из Немачке, Словеније, Румуније и Босне и Херцеговине. Жири (Никола Мајдак, редитељ и сниматељ, Јелена Бешир, редитељ анимираних филмова, Небојша Петровић, визуелни уметник и педагог, Милош Томић, визуелни уметник и редитељ и Предраг Недељковић, редитељ) и уредница фестивала Марија Милановић Лазаревски доделиће:

 

ЗЛАТНИ КАДАР – Гран-при за најбољи филм у целини

КИДИКЕМ награде – за најбољу камеру и креативан приступ, монтажу, ангажовани филм, критички став према вршњачком насиљу, идеју и најбољи сценарио;

Специјална признања КИДИКЕМ – за најбољу продукцију, документарни приказ села која нестају, допринос у анимацији дечјег стваралаштва, за најбољи анимирани филм у целини, идеју, најбољу стоп-трик анимацију, најбољи ритам и анимацију;

– награду НОВА НАДА за изузетна остварења деце и младих у филмској уметности.

– посебне награде и похвале

 

Након доделе награда, публика ће имати прилику да погледа награђене филмове на овогодишњем фестивалу.

 

„Јутјуб награда” биће додељена филму са највећим бројем прегледа, о чему ће одлучити гледаоци и пратиоци Јутјуб канала ДКЦБ. Гласање ће почети одмах након пројекције награђених филмова и трајаће до 20. марта.

 

 

—> преузми текст (КИДИКЕМ 2023 – БЕСПЛАТНА ПРОЈЕКЦИЈА НАГРАЂЕНИХ ФИЛМОВА И ДОДЕЛА НАГРАДА)

 

 

Posted in КИДИКЕМ, Обавештења, Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *