„КОРАК ВИШЕ, ШЕЋЕР НИЖЕ“

 

Уметнички центар „Талија” и Дечји културни центар Београд за децу са дијабетесом

 

Недеља, 17.12.2023.
10.00 – Округли сто „Народна игра за децу и младе који живе са дијабетесом тип 1 – физичка активност и социјализација“
11.00 – Концерт фолклора Уметничког центра ,,Талија’’

 

Уметнички центар „Талија”, уз подршку Секретаријата за културу Градске управе – Града Београда, Дијабетолошког савеза Србије, Удружења за борбу против дијабетеса Града Београда „Плави круг”, Групе подршке родитељима деце која живе са дијабетесом тип 1 „Плави кружић” и Дечјег културног центра Београд, организује програм ,,Корак више, шећер ниже’’ у недељу, 17. децембра, у Дечјем културном центру Београд.

 

Први округли сто у оквиру пројекта „Корак више, шећер ниже” одржаће се на тему „Народна игра за децу и младе који живе са дијабетесом тип 1 – физичка активност и социјализација“, у 10 часова, а након тога биће организован и концерт Уметничког центра „Талија“ са почетком у 11 часова, на коме ће учествовати и деца и млади који живе са дијабетесом тип 1. Кроз лична искуства, на округлом столу који ће се одржати у Дечјем културном центру Београд јавност ће имати прилику да сазна како препознати знакове хипогликемије и хипергликемије, што може бити од пресудног значаја у многобројним свакодневним ситуацијама, па чак и спасити нечији живот, потом како на путовањима и у различитим временским зонама регулисати ниво шећера у крви, како постићи осећај сигурности при осамостаљивању и одвајању деце од родитеља током турнеја и др.

Дијабетес тип 1 је болест савременог доба, која је све више видљива код деце у раном узрасту, како у свету тако и у нашој земљи. Због честог мерења нивоа шећера у крви, давања инсулина, посебног режима исхране и живљења, деца са дијабетесом тип 1 врло често су изложена изругивању вршњака и називању погрдним именима. У таквим ситуацијама, та деца се повлаче у себе и додатно се изолују.

 

Укључивање у рад ансамбала народних игара, дружење са вршњацима и физичка активност су препознати као начини да се помогне деци која живе са дијабетесом тип 1 да се осамостале и науче да се носе са изазовима који су пред њима. Дружење са вршњацима из читавог света и размена искустава деце која живе са дијабетесом, која имају слична интересовања и изражавају се се кроз игру и музику, доприноси социјализацији деце са дијабетесом кроз заједничке пробе, турнеје и концерте са ансамблима народних игара, певачким групама и народним оркестрима за децу и младе. Поред социјализације, важан сегмент програма ,,Корак више, шећер ниже’’ јесте едукација и саветовање родитеља, васпитача, наставника, учитеља и шире заједнице. У оквиру пројекта организовани су и бесплатни часови народних игара и фолклора за децу узраста од 4 до 10 година која живе са дијабетесом типа 1. Часови се одржавају у Уметничком центру ,,Талија’’ на Новом Београду.

 

Позивамо Вас да медијски забележите програм и тиме подржите децу и младе са дијабетесом.

 

Срдачан поздрав,
Ивана Теодоровић Стојановић
Уредник програма за односе са јавношћу и маркетинг

 

 

 

 

Posted in Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *