Ликовни сусрет – целодневна урбана ликовна колонија

Међународни ликовни конкурс „Радост Европе” као најмлађи сегмент манифестације већ двадесет и три године окупља децу и младе ствараоце (од 4 до 18 година) из целог света кроз ликовни сусрет. Прошле године је услед глобалне пандемије сусрет одржан у измењеном облику. Био је ревијалан и виртуелан. Надали смо се да ће ове године епидемиолошка ситуација дозволити одржавање ликовног сусрета у галерији Дечјег културног центра Београд. Одлучено је да се не одустаје од такмичарског карактера, али ће се чекати повољнија ситуација да се радови уживо прикажу. Изложба је и ове године бити у виртуелном издању, постављена на друштвене мреже.

Ликовни сусрет је ове године обележен 5. Октобра – целодневном урбаном ликовном колонијом

Учесници ће бити деца и млади из атељеа који су годинама присутни на конкурсу и чији су радови коришћени за израду марки: (Образовно-креативни центар Рестарт из Велике Плане, Мали ликовни атеље студија „БИС!“ и из Ликовног атељеа Дечјег културног центра Београд). Уз стручно вођење, у малој групи, уз примену епидемиолошких мера, деца и млади су бележити тренутке који чине жилу куцавицу града.

Ликовну колонију водиле су:

др ум. Невена Поповић, дугогдишњи сарадник ликовне редакције и представник стручног жирија Међунрадног ликовног конкурса „Радост Европе“
мр Катарина Булајић Павловић, ликовни педагог Ликовног атељеа Дечјег културног центра Београд
Лидија Сеничар, уредник ликовних програма Дечјег културног центра Београд

Након окупљања у Дечјем културном центру Београд, учесницима колоније је представљен мурал који је урађен поводом овогодишње Радости Европе.

(Предложак: Рад Софије Софренић, 11 година (рад је из 2017.године), Ликовни атеље Дечјег културног центра Београд. Ликовни педагог: Катарина Булајић Павловић. Мурал осликао: Милош Ђуран, уметник)

Посета Народном музеју уз стручно вођење кроз сегменте сталне поставке – кроз српско и југословенско сликарство XИX и XX века и кроз збирку портрета и аутопортрета. Мр Ивана Јанковић, музејски саветник је држала пажњу присутних више од сат времена изузетно интересантним вођењем, уз пуно значајних података као о уметницима, тако и о времену настанка

Након посете Музеју, учесници колоније су бележили оловком и угљеном тренутке који чине жилу куцавицу града.

Повратак у Дечји културни центар Београд где нас је сачекао ручак уз разговор и приступ виртуелној галерији награђених и похваљених радова “Радост Европе”

Дан проведен са истомишљеницима, у музеју, у шетњи са оловком у руци на најлепши могући начин даје подршку природном и креативном начину живљења, поручујући да је управо ликовни сусрет суштина међународних ликовних конкурса и изложби које након тога следе.

23 item(s)

 

Posted in Обавештења, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *