ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОКТОБАР 2021.


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ


Наслов: „Усамљено дрво“

Аутор: Марија Папајани

Виолета је волела море, виоле, Травијату и једног Песника. Одмалена другачија, разговарала је са дрвећем и цвећем, са птицама и животињама. Одвели су је. Била је превише чудна за породицу и село. Након много година одсуства, вратила се у своје усамљено село, високо изнад мора. Сви у селу сматрају је вештицом. Али не и Симос. Он зна да Виолета само воли да буде тамо где цветају виоле крај мора у пролеће. Деца у селу расту на легендама, у којима се преплићу вера и сујеверје, снови и издаје, сновиђења и страдања и зато им је лако да у вештице верују. А Симос је рођен на једнокомадном платну, на дан који је само за посебне.

 

Наслов: „Ратници дуге“

Аутор: Габријеле Клима

Тим има тринаест година, ради у бродоградилишту и осећа целим бићем да не може бити да је то све што живот има да му да. Откад мајке нема, отац често ћути.
У град су пристигли чудни момци дугачких коса, које тата назива хипицима. Тим жели да их упозна, заинтригиран полушапатом којим сви причају о њима. Једне ноћи, искравши се из куће, Тим упознаје паметне, необичне, свестране, образоване младе људе, од којих први пут чује за еколошки покрет, промену климе, посвећеност околини и промену света.
Тајно се укрцао на њихов брод. До краја путовања нико није сазнао да је ту. Једини посед били су Господари прстенова, највеће богатство од којег се никад није довајао. Циљ путовања најсиромашнијег брода из луке Ванкувер била је Аљаска и заустављање нуклеарних проба.

 

 

Наслов: „Барка времена“

Аутор: Марћин Шчигјелски

Рафаел има девет година. Не сећа се времена кад није било важно ко је каквог порекла, већ се рачунало какав је ко човек. Нејасно се сећа да су постојали викенди када је с мамом и татом одлазио на излете у шуму и да се орио смех. И зато сада има само један сан –жели да нађе времеплов, да га врати у прошло ЈЕДНОМ, и у будуће ЈЕДНОМ.
Рафаел је често сам, јер деда свира виолину. Од тога живе. И не сме никуд да иде сам. Јер опасно је у гету. Једино место на свету на које сме да иде сам је – библиотека.
Библиотекарка му је дала књигу Времеплов. Та књига промениће Рафаелов живот.
Роман Барка времена прича је о снази љубави и пријатељства, захваљујуц́и којем млади јунак успева да преживи, али највише од свега је књига о сец́ању на прошлост, о томе како прошлост обликује нашу садашњост и будуц́ност. Алегоријски лик Путника кроз време, којег Рафаел упознаје, или само мисли да их упознаје, учи дечака и младе читаоце да окретање главе од прошлости осуђује човека да и даље чини исте грешке. Значи: прихватити све догађаје врло је важно за наставак живота у миру са собом.
Или, речима Путника кроз време: „Прошлост не може бити измењена. Једино је будућност у нашим рукама.”

 

Наслов: „Речник словенске митологије“ и „Речник српских митолошких бића“

Аутор: Тамара Лујак

„Речник словенске митологије“ и „Речник српских митолошких бића“ Тамаре Лујак, које је илустровала Марица Кицушић, прелепе су књиге за децу, али и одрасле који воле лепе приче и желе да науче нешто о словенским веровањима.

„Речник словенске митологије“ је речник појмова из словенске митологије дат у виду кратких прича, или збирка прича дата у форми речника о појавама и ликовима из паганских времена: Велесу, Дажбогу, звездама, небу, Перуну, Стрибогу… А „Речник српских митолошких бића“ доноси приче и легенде о појавама и ликовима из паганских времена као што су ала, баук, вампир, вештица, змај, тодорци… Време настанка словенских митова далеко нам је и непознато. Везе које владају између словенских богова нису поуздане, а не можемо се потпуно ослонити ни на изворе из којих црпимо своја знања. Зато је „Речник словенске митологије“ дат у виду прича, предања и легенди које говоре о настанку одређених места, појава и бића. Заснована на познатим митовима и народним веровањима, ова књига кроз низ одредница ствара подстицајну мрежу саткану од праисконских слика о ономе што нас окружује.

Књиге које говоре о српској митологији и старим митолошким бићима непоуздани су водичи кроз домаћи мит и религију јер су писане у давна, прадавна времена и обавијене маглом. Зато је „Речник српских митолошких бића“ дат у виду прича, предања и легенди које говоре о настанку одређених појава, чудовишта и многих других бића. На основу познатих митова и народних веровања, ауторка је створила галерију праисконских створења која живе у нашој близини.

Ове јединствене књиге са оригиналним приступом теми, које красе прелепе двобојне илустрације, можете пронаћи од понедељка 16. августа у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


                                                                                                                                                                                                           

Наслов: „Живот пре човека“

Аутор: Маргарет Атвуд

У роману „Живот пре човека“ добитница Букерове награде и ауторка бестселера „Слушкињина прича“ Маргарет Атвуд доноси нам бритку анатомију модерног брака кроз визуру изузетно сложеног љубавног троугла.

Елизабета и Нејт, иако рутински неверни једно другом, у браку су већ више од деценије. Након што последњи Елизабетин љубавник изврши самоубиство, опоравивши се од жалости, она схвата да је њен нежни, неодлучни муж на ивици да је напусти. Он се заљубио у Лашју, младу палеонтолошкињу и вечиту наивку која, како се чини, више воли фосиле диносауруса него људе. Елизабета баца око на Вилијама, момка с којим Лашја живи, и емоционална олуја која следи прети да опустоши животе свих њих.

Спајајући болну искреност са оштром сатиром, Маргарет Атвуд вуче јетке и духовите паралеле између живота својих ликова и диносауруса које Елизабета и Лашја покушавају да овековече својим музејским изложбама. Духовито и благо меланхолично, ауторка описује модерну породицу и романтичну љубав, све време нас подсећајући да јој прети изумирање.

„Живот пре човека“ Маргарет Атвуд можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

Наслов: „Тајна“

Аутор: Доменико Старноне

Роман „Тајна“ италијанског писца Доменика Старнонеа, који је нашу читалачку публику освојио романом „Пертле“, књига је о присности, поверењу и несигурности, о проблемима са којима се свакодневно суочавамо у љубави.

Роман „Тајна“ је још један доказ Старнонеовог језичког, стилског и креативног мајсторства, који у средиште свог приповедања увек ставља љубав. Препознаћете се у његовом главном јунаку Пјетру, зато што он постоји у свакоме од нас кад волимо, кад се предајемо другом и препуштамо љубави.

Пјетро је у бурној вези са Терезом. После још једне од бројних свађа, њој сине идеја: испричај ми нешто што никад никоме ниси рекао, испричај ми оно чега се највише стидиш и ја ћу урадити то исто. Тако ћемо заувек остати повезани.

Убрзо ће се, наравно, растати. После година проведених са самосвесном и бучном женом која га је заморила, а ипак жељан да се непрестано доказује, Пјетро ће се, чим сретне Надију, заљубити у њену стидљивост и кроткост. Неколико дана пре њиховог венчања, Тереза се, међутим, поново појављује. А са њом и сенка онога што су једно другом рекли у поверењу.

Од тог дана Пјетра ће стално прогањати једном поверена тајна: његов миран живот почива на немирној савести и он то неће никада моћи да заборави. Између осталог и зато што се Тереза увек појављује у преломним тренуцима његовог живота. Или можда он њу упорно тражи?

Роман „Тајна“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 

 

 

Наслов: „Креманска стража“

Аутор: Александар Гајић

Свеж и оригиналан глас у савременом српском трилеру, Александар Гајић у роману „Креманска стража“ читаоцима нуди уверљиву причу о нашим наравима.

Шта се крије у темељу старе куће разрушене током бомбардовања?

Да би читалац дошао до тог сазнања, проћи ће кроз лавиринт невероватних прича које почињу убиством у касарни.

Јула 2000. године убијен је војник на стражи у Кремнима. Решавајући овај случај, мајор Сокол Филиповић открива непознате детаље у вези са пророчанством Тарабића и долази у сукоб с људима који по сваку цену желе да се докопају изворног текста.

Питак, филмски динамичан трилер„Креманска стража“, између осталог, актуелизује питање Креманског пророчанства и његових фалсификата које је увек занимљиво: да ли пророчанство постоји и шта је оно заиста?

Узбудљив трилер „Креманска стража“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *