Људи са месеца у Дечјем културном центру Београд

Према најави Редакције за историографију Радио Телевизије Србије, у четвртак 6. августа 2020. године на Другом програму РТС-а биће поново емитован други део емисије ,,ЉУДИ СА МЕСЕЦА – О боравку астронаута Апола 11 у Београду октобра 1969. године” ауторке Бојане Андрић. Емисија која говори и о Дечјем културном центру Београд 1969. године (тада Дому пионира), биће емитована у два термина: 7:35 и 1:50.

Преносимо најаву у целости:

ЉУДИ СА МЕСЕЦА У МИСИЈИ БЕОГРАД, други део – Други део снимка Трибине са изложбом поводом 50 година од доласка америчких астронаута у Београд у организацији Музеја Југославије,  посвећен је сведоцима боравка астронаута у Београду, који су се одазвали позиву “Трезора” да учествују на Трибини. Фармацеут Горан Николић био је члан хора Дома пионира  који је певао асутронаутима у част, 18. октобра, текст је писао Љубивоје Ршумовић, а рефрен гласи: “Драги, Едвине, Мајкле и Ниле/добро нам дошли, баш сте силе/живот није Кумова слама/него је овде сада са нама”. Дејан Ђуровић који је годинама водио програме у тада Дому пионира,  сећа се необичне околности у којој се задесио када су астронаути слетали на Месец, па је то узбуђење удвостручио када им је био домаћин непуна три месеца касније, у никад пунијој великој сали Дома пионира, данас Дечјег културног центра Београд… Преводилац Бошко Чолак Антић прво говори о дотадашњем најдужем радијском преносу који је Радио Београд остварио 20. и 21. јула 1969, примајући директно из Хјустона извештај слетања на Месец, а три октобарска дана провео је као преводилац и пратилац супругама тројице асторнаута које су имале распоред нешто друкчији од званичног. Дубравку Милутиновић водио је отац Милош, фудбалски репрезентативац, на сусрет са  астронаутима о чему постоји и једна веома лепа фотографија, но њена су сећања много тананија него што се из фотографије да наслутити. Љубивоје Ршумовић сећа се да је од Дома пионира, чији је сарадник био, добио задатак да напише песму добродошлице асторнаутима и да му је то први пут да по наруџби пише стихове, да му се то није допало, али је песму написао. Уметник Бранко Цитлик био је онда као дечак са својим оцем на газдинству у Добановцима када су атронаути дошли у лов на дивље патке, нацртао је за ту прилику, на наговарање своје породице, њихов свемирски брод, а астронаути су му ставили своје потписе на цртеж и мада је то невољно, по наруџби радио – чува ту реткост и данас. Затим је неколико особа из публике постављало питања на која су одговарале Радина Вучетић и Симона Чупић.

Емисију употпуњују и два архивска прилога: први из 38. емисије Двогледа (1969) прилог о посети астронаута Дому пионира (аутори Љубивоје Ршумовић и Драган Бабић); други, такође из Двогледа који говори о младим космонаутима, ученицима ОШ “Радица Ранковић” из Лозовика код Пожаревца и њиховом професору Радомиру Марковићу који стварају свој Планетаријум (редитељ Милан Кнежевић). Годинама после, руски космонаути нису пропуштали да посете Лозивик-село космонаута, када би долазили у Југославију, а тако и друге познате личности из света науке.

Учесници: кустос музејског фонда МЈ Татомир Тороман, модератор Трибине; фармаколог Горан А. Николић, слободни уметник Дејан Ђуровић, преводилац Бошко Чолак, балерина Дубравка Милутиновић, књижевник и уредник у Телевизији Београд Љубивоје Ршумовић, сликар и дигитални графичар Бранко Цитлик; историчар и професор на Филозофском факултету у Београду Радина Вучетић; историчар уметности и професор на Филозофском факултету у Београду Симона Чупић; уредник “Трезора” у Телевизији Београд Бојана Андрић и неколико особа из публике.

Уредник истраживач Милена Јекић Шотра, сниматељ Душан Живковић, асистент Милан Ресавац, сниматељ звука Милан Ђорђевић, микроман Игор Јовановић, сниматељ пријатељ “Трезора” Родољуб Рођа Богдановић, организатор Гордана Грдановић, редитељ снимања пријатељ “Трезора” Милан Кундаковић, графичка обрада Небојша Нинковић, Милена Марковић; монтажери Нада Додиг Зилџић, Марија Аранђеловић, Тијана Тодоровић; аутор Бојана Андрић.

Извор:

Бојана Андрић –  “923. недеља Трезора”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *