» Најбољи тренутак за читање добре књиге

Препорука књига Библиотеке ДКЦБ за август 2020. године

Препорука књиге за децу

Северин Ги „50 активности за надарену децу“

Дуго се мислило да је интелектуална „надмоћност“ једина карактеристика деце натпросечних способности. Сматрало се да су „надарена“ деца успешна у свему и да је њихова будућност зацртана. Сада знамо да је такво гледиште веома поједностављено и да је стварност те деце сложенија, нарочито када је реч о контролисању осећања и односима с другим људима. Методе позитивног васпитања су идеално средство да се таквој деци помогне да се спокојније развијају: то је управо оно што ова књига нуди кроз једноставне активности које се брзо изводе.

Северин Ги, васпитачица специјализована за рад са децом са посебним потребама, помаже деци високог потенцијала и њиховим породицама да разраде индивидуализоване пројекте који поштују њихове јаче и слабије стране.

Препорука књиге за тинејџере

Урош Петровић  „Камиле су дебеле“

Ове 32 песме за размишљање размрдавају најтаниније нити логике и брусе оштрину ума, а тако се нешто у овој мери и на овај начин догодило први пут у историји поезије, још од када су први људи почели да неспретно набадају риме па све до савремених поетских бравура Горана Гоцића.

Само одабрани могу одмах да схвате у чему је поента ових песама за размишљање.

Провери да ли си међу њима!

Књига садржи и СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТАК: 32 ЗАГОНЕТНА ПИТАЊА О ЖИВОТИЊАМА

Загонетна питања представљају иновативни концепт питања која покрећу процес разиграног размишљања, промишљања разних могућности, проналажења алтернативних идеја и решења, повезивања свега што се зна и претпоставља. Чик пробај да брзо решиш неко од њих!

 

Препорука књиге за младе и одрасле

Марко Алексић  “Српске земље пре Немањића – од 7. до 10. века”

“Српске земље пре Немањића” научно су дело које се чита као историјска лектира, јединствен извор знања о времену које претходи слави Немањића, књига која успоставља нов приступ у трагању за открићима из тринаест векова дуге историје Срба.

Раздобље од 7. до 10. века представља најзамагљенија столећа српске прошлости. У то време на рушевинама античког света израстају темељи Европе какву данас познајемо и преламају се кључни догађаји за њену историју, а на нашим просторима рађа се један сасвим нов свет. Словенска племена се шире и крећу ка југоистоку Европе, а међу њима се врло рано издваја име Срба. Наши преци отпочели су епско путовање од реке Лабе на истоку данашње Немачке које се после више од 1500 километара завршило у околини Солуна, да би се затим трајно населили на Балкану.

Први пут једна књига језиком историјске и археолошке науке студиозно и узбудљиво прича причу о том путовању. Користећи архивске писане изворе као и нова археолошка истраживања, она говори о првом по имену познатом српском кнезу Дервану и земљи Бојки, настанку титуле жупана, древним словенским насељима са остацима паганских храмова. Књига садржи изузетно важна открића попут постојања владарске палате на тлу Србије из 8. века, која представља најранију познату такву грађевину у словенском свету, или више цркава знатно старијих од Рашке епископије, што показује да су Срби прихватили хришћанство раније него што се то до сада веровало и да су се ту налазили први познати хришћански храмови међу Словенима. Издање је обогаћено историјским картама и илустрацијама значајних археолошких налаза, грађевина, утврђења и насеља најстарије српске државе.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top