Пиксел номади / Дигитално путовање / Ликовни сусрет / Релација Бандунг & Београд

 

Pixel nomads / Digital journey /Аrt gathering /Made in Bandung & Belgrade

Пиксел номади / Дигитално путовање / Ликовни сусрет / Релација Бандунг & Београд

 
15. – 27. мај 2023.
Гелерија Дечјег културног центра Београд

 

—> Музеји Србије- Дечји културни центар Београд – Пиксел номади / Дигитално путовање / Ликовни сусрет / Релација Бандунг & Београд

 

Интеркултурални дијалог два уметника, Риде Дјасмине из Бандунга (Индонезија) и Марка Шерера из Београда, удаљених преко 10.000 километара, преточен је у живописне радове. Даљина и културолошке разлике нису их спречиле да у периоду од годину дана сарађују и стварају путем интернета. Кроз своје радове они истражују могућности и предности преношења у дигитални облик разноврсних ликовних изазова који су првенствено културолошки условљени. Поетични изазови доказују да је стваралачка игра врло озбиљна умна ствар, јер преиспитује сопствено искуство и ликовни сензибилитет, да је реална и да брише географске границе. Рида и Марко позивају посматраче да уђу у интеракцију, да се осмеле на путовање, јер снага ликовности поседује бесконачни креативни потенцијал. У својим радовима, они са лакоћом прелазе из једне ликовне дисциплине у другу, осликавајући јединственим ликовним језиком причу о Индонезији и Србији.

 

Изложба има богат пратећи програм (садржати илустрације, стрипове, плакате и фотографије).

 

Са великим задовољством  позивамо вас на радионицу 15. маја од 17 до 19 часова!

 

Учесници радионице имају могућност да осете магичну атмосферу бајки што са ових простора, што из далеке Индонезије. Бирајући свог аватара за улазак у магични свет, посетиоцима се пужа могућност да се ставе у улогу креатора. Упознаће се са Индонезијом, земљом са око 17500 острва, вечно зеленом, прекривеном непрегледним прашумама, моћним вулканима, пиринчаним пољима, недостижним планинама и бамбусовим колибама. Сваки део те дивне тропске земље има своју причу и прелепу легенду.

 

Том приликом, уметници ће се са учесницима радионице бавити настанком великог заједничког рада који ће првенствено поседовати моћ космополитске блискости, а чији ће исход бити крајње занимљив и неочекиван.

 

 

Рида Дјасмине је рођена у Бандунгу у мају 1996. године. Пошто јој је отац имао завидно ликовно образовање, већ у раном детињству је имала додире са уметношћу. Од малих ногу је била страствени цртач, истражујући различите медије од креда до водених боја. Њена љубав према уметности је окруњена уписом на један од најбољих приватних универзитета у Индонезији како би студирала графичке комуникације. Током студија графичког дизајна, била је врло активна, учествујући на студентским изложбама, али је излагала и на групним изложбама Канцеларије за међународне послове, стекавши тако могућност да упозна дизајнере са различитих меридијана. Дипломирала је као једана од најбољих студената у области дизајна за 2017. годину као Cum Laude. Кроз године истраживања традиционалне уметности, пронашла је задовољство у дигиталној уметности и минималистичком приступу. Покренула је посао израде портрета и ботаничких илустрација за различите намене, али је поред тога и радила посао од 9 до 5 у канцеларији. Врхунац је доживела 2021. године радећи за компанију Nike Jordan Shoes као вођа техничког тима. Протекле године се бавила слободним радом са клијентима из иностранства. Тренутно илуструје сликовнице за децу и ради у креативној агенцији како би коначно имала више слободе и флексибилности да ради оно што воли.

 

Марко Шерер (1997) је илустратор и графички дизајнер. Дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду. На Међународном салону стрипа СКЦ Београд своје радове излаже девет пута, од 2011. до 2019. године на коме бива награђиван четири пута. Илустровао је уџбенике за БИГЗ школство, Вулкан знање и Креативни центар. У области дизајна, између осталог, радио је: Редизајн визуелног идентитета Математичког факултета Универзитета у Београду 2019. године; Редизајн визуелног идентитета Географског факултета Универзитета у Београду 2018. године; У сарадњи са Стефанон Плескоњићем редизајнирао је визуелни идентитет Филолошког факултета Универзитета у Београду. Био је амбасадор пројекта Министарства просвете Републике Србије под слоганом „Знањем мењамо све(т)“. На Међународном бијеналу илустрације „Златном перу“, добитник је Плакете 2021. године. На највећем сајму књига у Европи у Франкфурту је књига на којој је радио као један од илустратора под називом „Играм се и размишљам“ у издању Креативног центра била награђена као најбољи Европски предшколски уџбеник за 2021. годину. Имао је две самосталне изложбе.

 


 

Лидија Сеничар, историчар уметности

Уредник ликовних програма

Дечји културни центар Београд

Таковска 8

Тел: 011 3242011; 011 3237360

Моб: 060 167 33 45

www.dkcb.rs

 

Lidija Senicar, art historian

Art programme editor

Children’s Cultural Centre

Takovska 8, Belgrade

tel. +381 11/ 32 42 011; +381 11/32 37 360

cell: +381 60 167 33 45

 

 

Posted in Галеријски програм, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *