ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2020

„НАСЛЕЂЕ И ОБРАЗОВАЊЕ „ – Знање за будућност

Ученици IV, V, VI и VII разреда основне школе Марија Бурсаћ и Јосиф Панчић посетили су Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи 18. септембра 2020.

 

Том приликом су слушали изузетно оживљено предавање археолога Драгана Јанковића, кустоса Музеја града Београда који им је рашчинио предрасуде о људима из старијег и млађег каменог доба. Праисторијски човек је био, ако не интелигентнији, онда засигурно истог нивоа као и савремени човек, јер је знао да задовољи све своје потребе које је имао, а притом није нарушавао природну равнотежу. То је и човек који живи у култури где се негује култ заједништва. Реч је о култури која не познаје егоизам и индивидуализам, о култури која готово две хиљаде година не познаје организовано колективно насиље и с тим у вези насилну смрт, осим у изнимним појединачним случајевима. Због тога је сасвим оправдано запитати се о моралној вертикали човека од пре готово седам  хиљада година и човека данашње цивилизације.

Са појавом вишкова производа и стварањем услова за трговину Винча је постала прави мегаполис и привредни и трговачки центар Европе. Овакав развој обезбеђивао јој је изузетан положај – настала је на стецишту свих речних токова који су једини проходни путеви и путокази кроз ондашње густе шуме. Оно што карактерише ову цивилазацију јесте непостојање социјалних разлика, јер су у првом плану биле људске потребе, а не жеље као код човека данашњице. Деца Винчанске културе образовала су се од малих ногу кроз игру и праксу, стичући знања и  вештине која су их припремала да као одрасли људи савршено обављају свој посао. Винчанци су живели искључиво од свог рада. Нису толерисали крађу и експлоатацију туђег рада. Због тога је савремени човек у паду наспрам свом далеком претку.

 

47 item(s) « 1 of 2 »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top