51. РАДОСТ ЕВРОПЕ

51. МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ – РАДОСТ ЕВРОПЕ

„Нови снови”

 

Међународни сусрет деце Европе „РАДОСТ ЕВРОПЕ” већ пола века сваке прве недеље октобра окупи у Србији децу из преко двадесет земаља Европе и света, која кроз игру, цртеж, музику и плес показују обичаје и традицију своје земље. Током тог сусрета Београд постаје дечја престоница Европе из које у свет шаље најлепшу слику о себи, својој култури, традицији и гостопримству.

Под слоганом „НОВИ СНОВИ”, фестивал пријатељства, културе, традиције и дечје игре ове године одржава се у новој и другачијој форми, окупљајући децу из четрнаест земаља у специјал емисији посвећеној 51. Међународном сусрету деце Европе.

– Свака нова „Радост Европе“ доноси нам нове генерације и њихове нове снове и реалности. „Нови снови“ ове године представљају жељу да се маштањем, игром, уметношћу и пријатељством превазиђу изазови који су пред нама – истакла је Ивана Табори Обрадовић, уредник манифестације „Радост Европе”.

У сусрет 51. Међународном сусрету деце Европе „Радост Европе“ одржане су креативне радионице online и на отвореном, на платоу испред Дечјег културног центра Београд у Таковској 8, са жељом да се деца на креативан и активан начин упознају са традицијом, уметницима, занимљивостима, обележјима и културним наслеђем различитих земаља Европе. Кроз разноврсне уметничке медије представљене су културе петнаест земаља. Свака радионица била је својеврстан изазов за децу с обзиром на то да су имала прилику да покажу своје ликовно, плесно, певачко, глумачко и фотографско умеће, као и да своје знање о одређеним земљама тестирају и унапреде кроз различите игре и квизове. Стога, овај летњи програм манифестације „Радост Европе“ носио је назив „Нови снови – нови изазови“.

Континуитет ликовног сусрета са дечјим стваралаштвом широм планете није прекинут, те је XXII Ликовни сусрет „Радост Европе” окупио одабране ликовне школе и атељее који су учествовали у Међународном ликовном конкурсу „Радост Европе” у претходне две деценије. Најновији радови њихових полазника представљени су у виртуелној галерији, која се може погледати на YouTube каналу ДКЦБ.

„Оно што одликује овогодишњу селекцију радова јесу дечји ликовни одговори на измењено функционисање света изазвано доласком вируса. На тај начин ова колекција има и документарни карактер, па тако радови ученика старијег узраста из Хенан провинције (Кина) веристички приказују медицинаре у скафандерима и оболеле којима се пружа помоћ. На радовима деце млађег узраста најчешћи мотив је сферична форма корона вируса – непријатељ кога треба савладати. Радови су полетни и пуни вере да ће непријатељ бити побеђен. Сви ови радови без обзира на ниво ликовног квалитета и креативног израза су сведочанство о времену које сви проживљавамо и које није нимало лако” – истиче др ум. Невена Поповић, стручни консултант ликовног сегмента манифестације.

Свечана завршница манифестације – гала концерт, који се традиционално одржавао сваког 5. октобра у Сава Центру на Међународни дан детета, ове године биће у форми специјалне телевизијске емисије. Премијерно емитовање ове специјалне емисије биће 5. октобра на јавном сервису РТС, 2 програм, са почетком у 18 часова и на YouTube каналу ДКЦБ. Репризе емисије могу се погледати на другим телевизијским станицама – ТВ Студио Б, ТВ Курир, ТВБК, ТВ Мост (Звечан), РТВ Пулс (Шилово), РТВ Грачаница, ТВ Belle Amie (Ниш), ATV (Бања Лука).

Како је било немогуће остварити долазак деце из страних земаља, као и смештање у породице у датим околностима, учесници манифестације из свих крајева Европе послали су видео снимке свог наступа и поруке посвећене свој деци света. Водитељ емисије је Вук Трнавац – члан Студија глуме и културе говора Дечјег културног центра Београд. Не обазирући се на језичке баријере, деца ће и овога пута на манифестацији „Радост Европе” говорити истим језиком – језиком уметности и показати да за другарство не постоје препреке.

Надамо се да ће се следећа „Радост Европе” вратити у стари ток и да ћемо једни другима без страха кренути у сусрет.

 

 
 

likovni konkurs 2020 small

 

One thought on “51. РАДОСТ ЕВРОПЕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram