Predlog biblioteke DKC Beograd za maj 2014. godine

Knjiga za decu

SPASONOSNA ODLUKA

Autor: Gordana Maletić
Izdavač: Knjigoteka

O knjizi

SPASONOSNA ODLUKAKnjiga Spasonosna odluka nosi oznaku White Ravens za čitanje i prevođenje Međunarodne omladinske biblioteke iz Minhena, što ju je uvrstilo u 250 najboljih knjiga za decu objavljenih u svetu u 1998. godini.

Samo na prvi pogled i u ovoj prozi Gordane Maletić susrećemo se s još jednim nesumnjivim detinjstvom. I samo naizgled i ovoga puta će se avanture njenih živopisnih junaka – sada su to stvari – završiti hepiendom. Između su sećanja, ispričana kroz deset koliko nostalgičnih, toliko i setnih priča.

Ipak, bezazlenost u koju najmlađi čitalac uranja stupivši među stranice ove knjige, samo je prividna. Svaka priča može biti prekinuta nečijim iznenadnim upadom, dok je povratak s tavana u otužnu realnost trpezarije i neminovne entropije nešto o čemu niko ne može ni da misli. A srećni dani svake od nekad novih stvari pripadaju, svi ponaosob, po jednoj zauvek nestaloj zemlji Utopiji.

Pred nama je, nema sumnje, jedno od najcelovitijih i najzrelijih dela Gordane Maletić. Ništa nije suvišno, a jedva da išta nedostaje u ovoj svakidašnjoj, a nesvakidašnje ispričanoj bajci…

Dragomir Đorđević, recezent knjige

Knjiga za mlade

VELIKA AVANTURA

Autor: Viktor Lazić
Izdavač: Press magazin

O knjizi

VELIKA AVANTURAVelika avantura je drugi putopis i treća knjiga srpskog pisca i avanturiste Viktora Lazića. To je knjiga o velikom putovanju iz 2009. i 2010. godine u trajanju od 421 dana na koje se Viktor Lazić uputio sam, polovnom ladom nivom. Jedina pratilja mu je bila lutka, Mileva, koju je sa sobom nosio kako bi izgledalo da sa njim putuje još neko, te na taj način odvratio potencijalne napadače. Reportaže sa putovanja su objavljivane u nedeljnom izdanju dnevnih novina Press.

U knjizi Viktor Lazić opisuje kako je ručao sa piratima u Malaka moreuzu, skrivao se u skloništu Pol Pota u Kambodži, razgovarao sa Deda Mrazom u Finskoj, shvatio zašto je propao komunizam u Uljanovsku, rodnom mestu V.I. Lenjina, pričestio se kod lažnog Isusa u Rusij, imao proameričkog vodiča u Vijetnamu i pored celog sveta dobio batine u mirnoj Australiji. Velika avantura je objavljena krajem 2010. godine kao izdanje dnevnih novina Press u tiražu od 20.000 primeraka. Kao i celo putovanje, dobila je veliku medijsku pažnju u Srbiji.

Knjiga za odrasle

SVA TESLINA DECA

Autor: Goran Skrobonja
Izdavač: Laguna

O knjizi

SVA TESLINA DECASamo je Nikola Tesla u stanju da objasni slučajno otkriće Maksa Planka – otkriće koje bi moglo da promeni sudbinu čitavog univerzuma.

Dve godine pre događaja opisanih u romanu Čovek koji je ubio Teslu, nemački nobelovac dolazi u Beograd kako bi sa Teslom pokušao da pronikne u ovu veliku naučnu tajnu. Ali mnogima nije u interesu da dođe do susreta dvojice slavnih naučnika. Vatikanski asesini, tajna društva u službi velikih sila, gospodari podzemlja sa Dalekog istoka… svi oni žele da organizuju atentat na Planka pre nego što Tesla bude u prilici sa njim da razgovara.

Pukovnik Apis se nalazi pred naizgled nemogućim zadatkom: njegova tajna policija mora po svaku cenu da sačuva Plankov život. Ugled države je na kocki, kao i budućnost vascele savremene nauke.

Posted in Библиотека ДКЦБ and tagged , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *