Predlog Biblioteke za mesec Mart 2015


PREPORUKA KNJIGA ZA MESEC  MART 2015

KNJIGA ZA ODRASLE

IZDAVAČ:Beograd ,Laguna, 2014

AUTORI: VLADIMIR KECMANOVIĆ I DEJAN STOJILJKOVIĆ

NASLOV: KAINOV OŽILJAK

 

20150304 PredlogBibliotekeMart2015 - Kainov oziljakRoman KAINOV OŽILJAK predstavljen je kao politički triler koji govori o političkim previranjima u Evropi ,1939.godine koja je na ivici novog rata.

Kraljevina Jugoslavija šalje novog ambasadora,diplomatu,književnika Ivu Andrića  u Berlin,prestonicu nacističke Nemačke.

Ivo ANDRIĆ se našao u centru zbivanja kao očevidac i svedok značajnog istorijskog trenutka,prateći političke potrese u Evropi.Jugoslavija koja će imati tragaičan ishod u potpisivanju

Trojnog pakata, u puču 27.marta i neminovnog rata u kome će goreti cela Evropa.

Nakon prijema kod Adolfa Hitlera,Andrić na zgarištu ispred Berlinske opere pronalazi knjigu pesama koja nosi naslov KAINOV OŽILJAK.

Knjigu  je napisao austrijski nacista rođen u Bosni koji misteriozno nestao.Andrić nije samo pisac,već i detektiv koji traga za istinom i zagonetnim

zemljakom.Čitajući roman otkićete i tajnu ljubav Ive Andrića koju pronalazi u Berlinu.

 

 

KNJIGA ZA MLADE

IZDAVAČ: BEOGRAD. PLATO BOOKS,2011

AUTOR:NIKOLO AMANITI

NASLOV: JA I TI

 

20150304 PredlogBibliotekeMart2015 - Ja i tiAutor nas upoznaje sa dečakom  koji je izopšten iz svoje sredine,koji odrasta u svom svetu ne snalazeći se

u društvu svojih vršnjaka.Dok njegovo društvo provodi vreme na skijanju, on se skriva u podrumu svoje kuće

obmanjujući  roditelje da je na skijanju sa njima.Lorenco je dečak iz bogate porodice,ima sve što mu je potrebno,

ali duboka usamljenost I nepripadanje je nešto što ga određuje.Lorencova polusestra je takođe odbačena,nesrećna i

zavisnik od droge.Knjiga nam otkriva  tragediju jedne porodice,osvešćuje nas  I ujedno  usmerava koji put da izabremo.

 

 

 

 

 

KNJIGA ZA DECU

 

NASLOV: VID IZ TALAMBASA

 

AUTOR: Ljubivoje Ršumović

IZDAVAČ: Laguna

 

20150304 PredlogBibliotekeMart2015 - Vid iz talambasaOVA KNJIGA ZA DECU: potvrđuje stav da se sa njima može pričati o najozbiljnijim i najsuptilnijim stvarima – ako se nađe dobar način. Razmatranje kategorije vremena i  određenja onoga što nazivamo sadašnjošću, prošlošću, budućnošću i večnošću jedna je od tema romana. Druga je ekološka a treća i najvažnija – ljubav, sa svim podvrstama: od one prema sebi, prema bližnjima, drugom polu, do one prema svetu i Bogu. Ovakva postavka  mora izazvati radoznalost i interesovanje svakoga. Za majstore zanata, kakvi su Ršum i njegov ilustrator Dušan Petričić, nije bilo prepreke da ozbiljnim temama daju jednostavnost i draž bez kojih nema dobre dečje knjige.

ŠTA BI BILO KAD BI: se na javi dešavale seobe iz sadašnjosti u budućnost, i povratci u prošlost, kao u ovoj fantastičnoj prozi? Ta se putovanja, zahvaljujući sposobnostima našeg mozga, odvijaju svakodnevno na mikro planu, pa je bilo moguće i zamisliti jednu ovakvu avanturu osmorice junaka iz različitih bioloških vrsta, čiji je vođa dečak Vid. Uostalom, predviđanja se prave na osnovu prošlih događaja; ona su dala osnova Ršumoviću da alhemijskim postupkom nemoguće pretvori u moguće.

DA LI OVA KNJIGA MOŽE DA NAS OBRADUJE: Ona je dinamična, prepuna mudrolija, duhovitih dijaloga, neobičnih događaja i neočekivanih obrta, a sreća je ono za čime traga i što pronalazi. Šta više očekivati od jedne knjige?

REČENICE DEČAKA LJUBA KOJE VREDI ZAPAMTITI: „Poverenje je najvrednije i najcenjenije osećanje u Budućnosti. Stiče se iskrenošću.“

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *