Препорука књига за читање за новембар 2020


Препорука књиге за предшколце и млађе школарце


 

Наслов: „Синги Лумба и Коцкаста планета“,
Аутор: Славимир Стојановић Футро

„Синги Лумба и Коцкаста планета“ водећег српског дизајнера Славимира Стојановића Футра је шарена, маштовита и сјајно илустрована и дизајнирана књига за децу.

Реч је о новој књизи из серијала „Авантуре Синги Лумбе“, која је настала као посебна прича у односу на прву књигу „Синги Лумба и Дрво чаробних оловака“, у којој смо се први пут сусрели са неодољивим јунацима Синги Лумбом и Фелипом Бибијем.

Синги Лумба и Фелипо Биби сада су у новој авантури на Коцкастој планети. Тамо одлазе на позив Краља Коцке и његовог народа, пошто имају наизглед нерешив проблем. Укрштањем својих талената, Синги и Фелипо улећу у борбу са старим непријатељем досадом. Каквим цртежом и којим инструментом ће њих двоје решити ову вечну заврзламу, открићете у књизи.

Сав приход од продатих књига иде у хуманитарне сврхе за помоћ незбринутој деци!

Књигу „Синги Лумба и Коцкаста планета“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 


Препорука књиге за школарце


 

Наслов: „Приче из главе“
Аутор: Владислава Војновић

Збирку „Приче из главе“ Владиславе Војновић чине маштовите приче за стрпљиве родитеље и нестрпљиве малишане. Оне су врло занимљиве, али и поучне, па су неке од њих ушле и у изборну лектиру за основну школу.

Ово је књига у којој једној Милици мама „чита“ из главе, тј. прича јој приче у чекаоници испред лабораторије, пред пут на рекреативну наставу, на плажи, док иду из позоришта кући, носе мачку ветеринару или на брзину пре спавања. Милица се меша у мамине веселе и разбарушене приче баш онако како би се и остали млади читаоци мешали. Иако се ту пушта машти на вољу, ипак је све као и у стварном животу.
Низ сјајно исприповеданих и незаборавних догодовштина – попут генијалне приче „Намргођеност“ – води нас до кључног сазнања: читање је увек поучно, али и забавно.

Забавне и поучне „Приче из главе“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

 


Препорука књига за одрасле


 

Наслов: „Узнемирени људи“
Аутор: Фредрик Бакман

Неразумно непристојна комедија „Узнемирени људи“ је налуђи роман Фредрика Бакмана до сада.

Током разгледања стана који се нуди на продају, један пропали пљачкаш банке закључаће се с иритантно ентузијастичним агентом за продају некретнина, двојицом горких зависника од Икее, трудницом, самоубилачки настројеним мултимилионером и проклетим зецом. Када полиција коначно буде упала у стан, затиче га… празног.

А онда се таоци јаве полицији са својим бескорисним исказима и сазнајемо шта се стварно догодило. Или не? Јер највеће загонетке су и даље пред нама. Како је пљачкаш успео да побегне? Зашто су сви тако бесни? И шта је НАОПАКО с људима ових дана?

Нови роман пун хумора и неочекиваних обрта бестселер аутора Фредрика Бакмана можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

 

*****

 

Наслов: „Смрт у Вавилону, љубав у Истанбулу“
Аутор: Искендер Пала

Роман „Смрт у Вавилону, љубав у Истанбулу“ Искендера Пале, писца бестселера „Истанбулска лала“, прича је о љубави и вечности поезије и лепоте. Истовремено је и дирљив ламент над незрелошћу човечанства које се удаљило од истинских вредности.

У давно доба вавилонских мудраца, опсерваторија и звезданих наука, група учењака проникла је у тајне свемира. Но подаци о свемирским растојањима, могућностима међугалактичких путовања и одбрани Земље од неблагонаклоних гостију сахрањени су крај Еуфрата заједно с последњим мудрацем Аршијом Акелданом и златним идолима Вавилона. Тајна шифра која отвара врата ка овом благу остала је сачувана само у малом кругу посвећених, и чека дан када ће овај свет довољно напредовати да буде достојан тог знања…

Хиљадама година потом, на обалама Тигра ниче јагода. Убрана, бачена у казан са влакнима палме, претворена у кашу, преобраћена у хартију, сусреће се са црним очима тужне лепотице. Једно име записано комадићем ћумура, неколико суза које ће га избрисати и пољубац црнооке Лејле који ће као жиг пасти на невидљиви запис родиће у листу хартије љубав, жељу да постане човек, жељу да постане највећи љубавник на свету…

Од Хиле до Истанбула, од Истанбула до Рима, севером и западом Европе, врелим поднебљима Истока, заљубљена књига вековима путује тражећи своју Лејлу. Мењајући господаре, упознајући песнике и научнике, велике путнике и моћне личности, праћена лоповима који желе злато Вавилона и учењацима који желе тајне вавилонских мудраца, та књига о љубави и патњи посматра како и сам свет воли и пати – и како се мења…

Књигу „Смрт у Вавилону, љубав у Истанбулу“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

*****

 

Наслов: „Четири стране срца“
Аутор: Франсоаз Саган

Од ауторке култног романа „Добар дан, туго“ Франсоаз Саган у књижаре стигла је њена последња, досад необјављена књига „Четири стране срца“ – прича о апсурдном животу једне буржоаске породице у француској провинцији.

Тешка саобраћајна несрећа умало је коштала живота Лудовика Кресона. Али је преживео, и не само то: након неког времена потпуно се опоравио. На велику жалост његове младе супруге Мари-Лор, којој се допала улога богате удовице. Па она је већ изабрала музику за сахрану. Једног дана Лудовиков отац Анри чује свађу младог брачног пара, и забринут за сина и његово самопоштовање, одлучује да се умеша. Чини се да његов план успева, све док се изненада не појави Фани, шармантна мајка ћудљиве Мари-Лор, која ће покренути велике догађаје у њиховој малој вили.

„Четири стране срца“ је суптилан и слободан роман, прожет Франсоазиним изузетним мајсторством, испуњен страшћу, осећањима. Све је у роману складно – интелигенција, комичност, отменост које јој допуштају да преноси драматичне догађаје тако живо и концизно. У овом безвременом, недовршеном делу, сировом и неодољивом, налазимо исту чаролију као у њеном култном роману „Добар дан, туго“.

Роман „Четири стране срца“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *