ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА АПРИЛ 2024.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ДЕЦУ


 

 

„Дунав: Магична река“, Михал Хворецки и Симона Чехова

 

У живописној књизи, богатој илустрацијама, „Дунав: Магична река“, зарони са највећом речном рибом моруном и пусти да те прича носи. Откриј какве све тајне крије друга најдужа река у Европи.

На занимљив начин сазнаћеш о биљкама и животињама које настањују ову чаробну реку, њену историју и опасности са којима се суочавају њени становници.

Упознај и чувај Дунав како не би постао само прича коју приповеда једна стара моруна…

„Дунав: Магичну реку“ можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 


 

 

„Хилда и нигдина“, Лук Пирсон

 

„Хилда и нигдина“ – трећи је у серији романа према сјајном стрипу Лука Пирсона, прилагођен Нетфликсовој анимираној верзији.

Упознајте Хилду – истраживачицу, авантуристкињу, страствену цртачицу и пријатељицу сваког створења у долини! Па… готово сваког створења…

Хилда и њени пријатељи су се недавно прикључили Врапчићима, извиђачима, и спремни су да истражују и документују дивљину. Уто се испостави да око Тролберга тумара неко мрачно опасно створење и Хилду брже-боље врате кући. Међутим, нашу малу јунакињу прате необични доживљају куд год да оде, и она ће ускоро открити да град крије још много тајни…

Илустровани роман „Хилда и нигдина“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн knjižari delfi.rs и на сајту laguna.rs.

 


 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА МЛАДЕ И ОДРАСЛЕ

 


 

 

„Доротеј“, Добрило Ненадић

„Доротеј“ је култна књигу која је померила границе историјског романа и српске књижевности.

„Доротеј“ је први роман Добрила Ненадића. Преведен је на руски, енглески, пољски и словеначки језик, и екранизован 1981. године.

Својевремено најчитанија књига на нашим просторима и једна од најтиражнијих књига савремене српске књижевности, „Доротеј“ је роман на ивици жанра, ни историјски, ни психолошки, ни полифони, ни љубавни, а опет класик који кроз више гласова својих јунака приповеда о калуђеру – видару у средњовековној Србији, странцу у овом свету, који страда са своје доброте и чисте љубави.

 

 

 


 

 

„Силуете старог Београда 1: Козерије“, Милан Јовановић Стојимировић

 

Међу српским књижевницима и публицистима који су допринели атмосфери свога времена, посебно и запажено место заузима Милан Јовановић Стојимировић. Новинар, књижевник, дипломат, политичар, у везама са многим јавним радницима и старим породицама Србије, он је као ретко ко знао интимни живот, токове нашега друштва и многе тајне наше бурне историје.

Од укупно три тома колико садржи комплетно издање, у првој књизи Стојимировићевих „Силуета старог Београда“ која садржи два циклуса – „Београд и Србија“ и „Обреновићи“, сабране су живописне козерије о београдским улицама, шеталиштима, кафанама и амбијенталним целинама престонице, аутор је осликао српске бање, прославе, обичаје, моду, ондашње новотарије, занате, конаке, путовања… У други циклус уврстио је ликове припадника и присталица династије Обреновића и дворске елите: кнеза Милоша и кнегиње Љубице, госпа Анке, Блазнавца и Велимира Теодоровића, краља Милана, породице Машин и многих других актера стварања модерне српске државе, и тако на уверљив и живописан начин употпунио слику о Београду XIX века, од Таковског устанка до српске belle époque и трагичног Мајског преврата 1903.

У ово издање уврштено је безмало сто досад необјављених „силуета“, распоређених у сва три тома према тематским целинама.

„Силуете старог Београда 1: Козерије“ можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 


 

 

„Зид тајни“, Љиљана Шарац

 

Роман „Зид тајни“ ауторке Љиљане Шарац надахњујућа је прича о исцељујућој снази љубави.

Љиљана Шарац бравурозно гради заплет у чијем је средишту Лидија, тридесетогодишњакиња која се након борбе са опаком болешћу и неочекиваног развода упушта у реновирање куће. У зиду проналази скривену бележницу. Носи је на Тасос, где у окрепљујућој мајској тишини схвата да је пронашла дневник српске принцезе Јелене Карађорђевић, ћерке краља Петра Првог и унуке књаза Николе. Упознаје се са животом ове фасцинантне жене коју је судбина водила од родног Цетиња, преко Београда, Женеве до Санкт Петербурга и окриља царске породице Романов. Дневнички записи се прекидају усред трагичних догађаја 1917. Лидија схвата да принцезину причу мора да доврши сама. Стицајем срећних околности, на најзеленијем грчком острву упознаје некога ко ће јој у том истраживању помоћи, а уједно пробудити њене успаване емоције.

„Зид тајни“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs и на sajtu laguna.rs.

 


 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *