ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА АВГУСТ 2023.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА МЛАДЕ


 

 

„Хачико чека“, Лезлија Њуман

 

„Хачико чека“ Лезлије Њуман истинита је прича о оданости и необичном пријатељству и љубави између човека и пса.

„Како си ти добар пас. Одличан пас. Хачи, ти си најбољи пас у целом Јапану.“ Сваког јутра пре него што се укрца на воз којим иде на посао, професор Уено ове речи говори свом верном псу. Сваког поподнева мало пре три сата Хачико долази на железничку станицу да сачека свог вољеног господара.

Једног дана воз ће стићи у станицу без професора. Хачико чека.

Наредних десет година Хачико ће наставити да чека професора. Чак ни Јасуо, дечак који брине о псу, неће одвојити Хачика од његовог места на станици.

Не постоји особа која је чула за ову причу а да није била дубоко дирнута необичним пријатељством и љубављу између човека и пса. Дирљивом толико да се у Јапану сваке године одаје почаст Хачику.

Без обзира на то колико имате година, не пропустите да прочитате ову невероватну причу. Можда ће вам променити живот.

Књигу „Хачико чека“можете набавити у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ 


 

 

„Књижевни клуб књигомрзаца“, Гречен Ентони

 

„Књижевни клуб књигомрзаца“ Гречен Ентони је бујна, нежна и духовита прича о снази књига које читаоцима откривају читав нови свет иза полица.

Све што вам је потребно да преобратите књигомрсца јесте само једна права књига. Или је, за свог живота, барем тако мислио Елиот, вољени сувласник књижаре „Изнад дуге“. Он је увек имао савршене препоруке за самозване књигомрсце.

Чим је „Изнад дуге“ остала без Елиота, очигледно бездушна пословна партнерка Ирма одлучила је да ушушкану књижару прода грађевинским инвеститорима.

Изгледа, међутим, да други неће тако лако одустати од књижаре. Ирмина одлука ужаснула је њене ћерке Бри и Лејни и Елиотовог партнера Тома. „Изнад дуге“ је од детињства било уточиште девојкама, а Тома ништа неће спречити да сачува Елиотово наслеђе. Они ће се удружити да сачувају књижару па макар морали да се послуже оговарањем, ситним саботажама и забадањем носа у туђе послове.

Препун хумора, породичних сплетки и стварних препорука за читање, „Књижевни клуб књигомрзаца“ је идеална књига за добро расположење, и искрено признање свакодневним херојима – књижарима и библиотекарима који се свакодневно труде да праве књиге оду у праве руке.

„Књижевни клуб књигомрзаца“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Стаљинград: Судбоносна опсада 1942–1943.“, Ентони Бивор

 

„Стаљинград: Судбоносна опсада 1942–1943.“ Ентонија Бивора чудесна је и отрежњујућа потресна прича о бици која је променила ток историје.

Августа 1942. Хитлерова огромна Шеста армија стигла је до града који је носио Стаљиново име. Током петомесечне опсаде Црвена армија борила се да заустави нацисте по сваку цену, а затим је, у запањујућем преокрету, опколила и ухватила у клопку нацистичког противника. Ова битка за рушевине града однела је више од три милиона живота. Књига доноси искуства војника обе стране који су се борили у нељудским условима, и сећања цивила заточених на овом градском бојишту. Ентони Бивор је разговарао с преживелима и открио потпуно нов материјал у бројним немачким и совјетским архивима, укључујући записнике са саслушања заробљеника и извештаје о дезертирањима и погубљењима. Као прича о суровости, храбрости и људској патњи, „Стаљинград“ је ненадмашно и незаборавно дело, најбољи приказ најмучније битке Другог светског рата.

„Стаљинград: Судбоносна опсада 1942–1943.“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Псовање публике и друге драме“, Петер Хандке

 

Драмом из наслова књиге, „Псовање публике“ Хандке се појавио на позоришној сцени 1966. године, када је имао само двадесет две године. Појавио се наједанпут као неко ко поставља дијагнозу актуелном стању позоришта и сецира очекивања публике о томе шта би требало да се игра у позоришту. Хандке не само да се не држи аристотеловских правила традиционалног позоришта, он руши чак и илузорни карактер модерних комада: гледаоцу се разбија илузија да је уопште у позоришту.

Гледалац: или бива испсован од глумаца што је уопште и дошао на представу; или је подвргнут некој другој „вербалној тортури“; или је пребачен из позоришта напоље, на трг којим се крећу пролазници, дакле, напоље у живот, јер напољу се дешавају ствари, а не у позоришту; или гледалац уистину постаје сведок оставинских расправа и свађа у породици, баш како се то и дешава у породици; или је премештен у кафану, у којој се одвијају најживље, или најбесмисленије, или најбесрамније расправе о политици, економији, миграцијама, патњама, љубавима…

У овом избору Хандкеових драма („Псовање публике“, „Предсказање“, „Самокажњавање“, „Каспар“,  „Поџемни блуз“, „Још увек олуја“ и друге), који је сачинио Жарко Радаковић, читалац ће сагледати на који начин радикални отклон од традиционалних форми и изражено неповерење према илузионистичком позоришту, које пасивизира публику, аутора нагоне на изналажење увек нових форми, што је очито од његове прве па све до последње драме „Здењек Адамец“ (2020).

„Псовање публике и друге драме“ можете набавити у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Зашто ми то нико раније није рекао?“, др Џули Смит

 

Ослањајући се на своје вишегодишње искуство у области клиничке психологије, интернет сензација др Џули Смит у књизи „Зашто ми то нико раније није рекао?“ описује вештине које су вам потребне да се успешно изборите с најчешћим животним изазовима.

Богата тајнама из кутије с алатима које користе терапеути, књига „Зашто ми то нико раније није рекао?“ учи вас како да ојачате и одржавате своје ментално здравље. У кратким, јасно написаним поглављима лако ћете пронаћи конкретне информације и савете, зависно од онога што вас мучи – било да треба да се изборите с анксиозношћу и нерасположењем, суочите с критиком, развијете самопоуздање, нађете мотивацију или научите да опраштате себи. Ова књига је сажет, прегледан и разумљив водич за очување менталног здравља за којим можете песегнути кад год вам затреба.

„Зашто ми то нико раније није рекао?“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *