ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ДЕЦЕМБАР 2023.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ОСНОВЦЕ


 

 

„Сидро на дну ноћи“, Милан Дабовић

У најбољој традицији Игора Коларова и Мике Антића, „Сидро на дну ноћи“ Милана Дабовића је емотивна и лирска прича о трагању за љубављу и разумевањем.
Девојчица Пауна са својим дедом покушава да разуме свет око себе: зашто је отац напустио њу и њену мајку, зашто се другарице тако понашају према њој. Дала је све од себе: понашала се пристојно, сређивала ормаре и своју собу, чак је и поправила оцене до полугодишта. Али њен отац је и даље био тужан кад би долазио. Изгледао јој је као машиновођа који гледа у воз који полако обраста у траву. Кад је полугодиште дошло, њени родитељи су заборавили на родитељски. Пауна је оставила књижицу на столу, готово са свим петицама, али је они нису ни приметили.
Према речима аутора, „роман ’Сидро на дну ноћи’ је започет као потрага за одговорима на питања из унутрашњег, емоционалног живота деце. Његову окосницу чине питања попут: ’Зашто се мама и тата разводе?’, ’Да ли је бака стварно на небу?’, али и многа друга на која, као учитељ, у тренутку када су ми постављена, нисам имао спремне одговоре. Роман је довршен поновним проласком кроз рукопис у једној, овога пута личнијој потрази, у коју је кренуло дете у мени након губитка мајке. У оба случаја била је то потрага за породичном топлином и сигурношћу.“
Милан Дабовић је рођен 1992. у Ивањици. Завршио је Учитељски факултет у Београду. Ради као учитељ. Издао је три збирке песама, а „Сидро на дну ноћи“ је његов први роман.
Књигу можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА МЛАДЕ И ОДРАСЛЕ

 


 

 

„Девојка која је дошла кући“, Хејзел Гејнор

„Девојка која је дошла кући“ Хејзел Гејнор, бестселер Њујорк тајмса, потресна је прича инспирисана доживљајима ирских миграната са „Титаника“. По суптилности и обиму њена прича превазилази многе славне обраде овог догађаја.
Ирска, 1912. Четрнаест становника малог ирског села отиснуло се „Титаником“ у Америку с надом да ц́е тамо пронац́и бољи живот. За седамнаестогодишњу Меги Марфи, ово путовање обећава светлију будуц́ност на непознатом новом месту, али је њено срце остало у Ирској са Шејмусом, младићем кога је оставила. Меги ће преживети трагичан бродолом, а када се пробуди у њујоршкој болници, заклиње се да никада нец́е проговорити о терору и паници те страшне ноц́и.
Чикаго, 1982. Након смрти свог оца, Грејс Батлер се налази на животној прекретници. Када њена прабака Меги подели са њом болну тајну о „Титанику“ коју је скривала скоро цео живот, то откриц́е даје Грејс нови правац и води њу и Меги до неочекиваних поновних сусрета са онима за које су мислиле да су давно изгубљени.
Беспрекорна мешавина чињеница и фикције која истражује утицај трагедије и њене трајне последице на преживеле и њихове потомке.
„Девојка која је дошла кући“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Оптимизам и здравље“, Луис Рохас Маркос

Луис Рохас Маркос је шпански психијатар који од 1968. живи у САД и ради као професор психијатрије на Њујоршком универзитету и бави се претежно темама везаним за психофизичко благостање и осећање среће. „Оптимизам и здравље: Шта наука зна о благотворности позитивног мишљења“ је књига коју сви треба да прочитамо јер је у њој приказано сво оно што наука потврђено зна о благотворности позитивног мишљења и његовом утицају на наше здравље.
Једна од највреднијих инвестиција која тражи мало улагања а доноси много добити је да научите да осећате и размишљате позитивно. Психијатар Рохас Маркос разматра све аспекте позитивног размишљања и описује доказане стратегије за промовисање оптимистичног, али реалног расположења. Аутор истражује разлике оптимизма и песимизма, указује на троваче позитивног погледа на свет, али и подвлачи утицај који оптимизам има на међуљудске односе, здравље и посао. Он га не схвата као менталну или интелектуалну вежбу већ као алат који ће вам помоћи да постигнете своје циљеве, да се боље повежете са другима, победите болест и водите срећан и здрав живот.
„Током година, како у животу тако и у свету медицине, психијатрије и народног здравља, небројено пута сам се уверио да начин на који гледамо на ситуације у које нас живот доводи и на који их тумачимо има огроман утицај на наша осећања, одлуке, поступке и судове“, истиче др Луис Рохас Маркос и додаје: „Да бисмо уживали у здравом и испуњеном животу, није довољно да лечимо бољке које нас муче; пођеднако је важно да упознамо и јачамо повољне видове своје природе који нам помажу у мотивацији, превазилажењу изазова и достизању циљева.“
Књига „Оптимизам и здравље: Шта наука зна о благотворности позитивног мишљења“ која с научне тачке гледишта показује колико оптимистички поглед на свет утиче на наше здравље, без претензија да попут гуруа и коучера наводи на оптимизам без покрића. Осим начина гледања на свет, састојака оптимизма и оптимизма на делу, добијамо и својеврсно упутство за избегавање тровача оптимизма и обликовање нашег погледа на живот.
Књигу можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Хероји и губитници“, Вуле Журић

„Хероји и губитници“ Вулета Журића, добитника Андрићеве и Виталове награде, јединствени је водич у двадесет сентименталних прича о двадесетом веку, који пружа дубље разумевање времена у коме живимо.
„Прва четвртина овог све суровијег двадесет и првог века може се описати и као школски пример понављања историје: све невоље и трагедије кроз које данас пролази човечанство као да су се већ десиле, што у мало даљој, што у блиској прошлости. У шуми свих тих више или мање познатих догађаја чији су актери били људи о којима знамо много, али и они о којима данас не знамо готово ништа, налазе се теме ових двадесет сентименаталних приповести о окрутном двадесетом веку. Настале су махом након истраживања разнолике грађе али има и неколико оних које су готово искључиво плод сећања на живот у Југославији и тадашњем Сарајеву“, изјавио је аутор.
Вуле Журић је сабрао и представио двадесет узбудљивих, документарних приповести о значајним људима попут Боре Станковића, Лава Троцког, Ивана Горана Ковачића, Кристе Ђорђевић, браће Стојановића, Пјера Паола Пазолинија и догађајима у којима су активно учествовали и оставили свој неизбрисив траг. Открио је бројне сегменте њихових живота и скрајнуте елементе специфичних судбина који су се показали као веома важни и више него упечатљиви. Неки од њих су услед протока времена или заборављени или мало познати или су из разних разлога прикривани, а често су драгоцени за разумевање како прошлости, ближе и даље, тако и садашњости. Све је одлично повезано и сваки од хероја или губитника представљен је веродостојно са свим личним драмама и животним обртима који су често достојни заплета најбољих авантуристичких па и криминалистичких романа.
„Хероје и губитнике“ можете набавити у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Случај Винча“, Горан Милашиновић

Роман „Случај Винча“ Горана Милашиновића, овенчан књижевним наградама „Бранко Ћопић“ и „Троношки родослов“, објављен је пре више од шест година, али је поново актуелан, будући да је по њему Драган Бјелогрлић снимио филм „Чувари формуле“.
Винча, 15. октобар 1958. У послеподневним сатима огласио се централни аларм за детекцију повишеног радиоактивног зрачења. Група младих научника је приликом извођења научног експеримента осетила мирис озона… Убрзо ће сви они оболети од радијационе болести, за коју, наизглед, нема лека. Преостаје једино да се у париском Институту „Кири“ обаве експерименталне, хумане трансплантације коштане сржи, прве у свету. Наравно, ако се претходно нађе довољно грађана Париза који би ризиковали живот да покушају да помогну потпуним странцима…
Судбине оболелих, љубав између једне пацијенткиње и једног француског лекара и склапање пријатељстава одвијају се далеко од очију јавности, чему доприносе и политички притисци.
Књигу „Случај Винча“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *