ПЛЕСНИ И ПЕДАГОШКИ ЛЕГАТ ОЛГЕ ВУЧКОВИЋ

 

У оквиру фестивала „Дани Смиљане Мандукић“ у понедељак, 11. децембра, одржана је трибина под називом „Плесни и педагошки легат Олге Вучковић“ у УК „Пароброд“.

О раду и животу Олге Вучковић говориле су Нела Антоновић, уметница (Театар Мимарт), чланица Београдског савременог балета Смиљане Мандукић и блиска пријатељица Олге Вучковић; Ивана Табори Обрадовић, уредница програма (Дечји културни центар Београд), дугогодишња чланица и једна од сарадница Балетског студија Олге Вучковић и Драгана Станисављевић, кореограф и балетски педагог (Дечји културни центар Београд), некадашња асистенткиња Олге Вучковић. Разговор је модерирала Сања Крсмановић Тасић, уметница и уредница фестивала.

Своју педагошку каријеру Олга је отпочела баш у УК „Пароброд“, тадашњој Установи културе „Стари Град“ тј. у „Школигрици“.

 

Поносни смо на чињеницу да је највећи део своје каријере провела у Дому пионира/Дечјем културном центру Београд и то од 1988. до 2011. године, где је водила Студио за ритам и покрет/Балетски студио постављајући високе стандарде када је уметност игре код најмлађих у питању и развијајући темељну методологију за различите узрасне групе. Уз Олгу су стасавале бројне генерације, од којих су многи остали у пољу едукације и још увек знања и инспирацију за рад са децом црпе из периода сарадње са њом. Олгин кореографски стил и данас је препознатљив по истанчаној естетици, ликовности и геометричности у покрету и композицији кореографија, а мале балерине са којима је радила од најмлађих узраста плениле су високим техничким нивоом извођења, увежбаношћу и уједначеношћу, што је био резултат њене изванредне педагошке вештине. Незаборавни су и костими, које је самостално креирала, посвећујући пажњу сваком детаљу, а које је публика имала прилику да види. Развијала је дисциплину, посвећеност и готово професионални однос према уметничкој игри од малих ногу о чему су сведочиле сад већ одрасле полазнице Балетског студија ДКЦБ, које су присуствовале трибини. У једној вечери било је тешко обухватити све што представља легат Олге Вучковић, будући да је деци давала и много више од плесног образовања, градила је читав систем вредности и развијала све важне животне вештине. Дух Олге Вучковић дочарале су одрасле балерине, некадашње чланице Студија за ритам и покрет: Маја Андрић, Јелена Ђерић, Мина Поповић, Јелка Силбашки и Анастасија Каназаревић, као и садашње чланице Балетског студија Дечјег културног центра Београд, који води Драгана Станисављевић. Плесне нумере изазвале су овације публике и пробудиле емоције и успомене. Током вечери било је речи и о Олгином запаженом раду у трупи Смиљане Мандукић, позоришту „Пинокио“, „Школигрици“, као и Дечјем културном центру Београд где је радила и као уредник сценских програма и као уредник манифестације „Радост Европе“.

 

Трибини је претходила премијера архивског снимка кореографије „Простори“ Смиљане Мандукић у којој је Олга играла једну од запаженијих улога и разговор о томе.

 

Фото: Лидија Антоновић

40 item(s) « of 3 »
40 item(s) « of 3 »
43 item(s) « of 3 »

 

Posted in Обавештења, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *