ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА ЈУН

ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА ОСНОВЦЕ


„Бајка о трешњи“, Десанка Максимовић

Свет бајки Десанке Максимовић у књизи „Бајка о трешњи“ дотиче најситније детаље из живота и открива све страхове, сумње и стрепње јунака које је лако заволети. Тај свет је близак народним предањима, али је увек у додиру са савременим окружењем.

Ове приче су разигране и племените: оне развијају осећајност код деце пружајући им уживање у лепим сликама и језику, подстичући их на размишљање и показујући да је оно непознато и далеко заправо блиско и разумљиво. Такође су идеалне за упознавање деце са моралом и светом око нас.

Зато уђите у предиван свет ових бајки и сазнајте како су пужу украли кућу, прочитајте шта се догодило раку кројачу, сагледајте свет под језером и откријте како то траве говоре бакиним гласом.

„Бајка о трешњи“ Десанке Максимовић у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


„Хајдук по Хималаји“, Градимир Стојковић

Серијал о Хајдуку, једног од најомиљенијих аутора за децу Градимира Стојковића, комплетиран је деветим наставком „Хајдук по Хималаји“, у којем новинарка интервјуише Хималају о Хајдуку.

По налогу главне уреднице млада новинарка треба да нађе Хајдука, њеног бившег разредног старешину. Али од писца Хајдука ни трага ни гласа, па она треба да се обрати његовом нераздвојном школском другу. Следе интервјуи с Хималајом – човеком који је прошао с Хајдуком све познате и непознате авантуре, и лепе и страшне, и смешне и оне из којих израња питање: да ли је ово и последња прича о Хајдуку?

Књигу „Хајдук по Хималаји“, последњи наставак серијала о чувеном Хајдуку, можете пронаћи од четвртка 2. јуна у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


„Било једном у Холивуду“, Квентин Тарантино

„Било једном у Холивуду“ Квентина Тарантина, бестстелер Њујорк тајмса који је сместа заузео 1. место, спектакуларан је, префињен и бруталан, непрестано изненађујући и повремено шокантан роман. Настао након једнако успешног филма истог назива, роман детаљније обрађује позадину својих јунака, дискутује о холивудским класицима и њиховом значају.

А јунаци су: Рик Далтон, који је некада имао сопствену ТВ серију, али сада је израубовани негативац недеље који тугу утапа у коктелима с вискијем. Хоће ли му телефонски позив из Рима променити судбину набоље, или је можда запечатити?
Клиф Бут је Риков дублер и каскадер, најозлоглашенији човек на снимању сваког филма јер је можда једини који се извукао некажњен иако је починио убиство… Шерон Тејт је напустила Тексас како би остварила сан да постане филмска звезда и успела је у томе. Шерон своје безбрижне дане проводи сада на Сијело драјву, високо у Холивудским брдима. Чарлс Менсон је бивши осуђеник је убедио гомилу нафиксаних хипика да им је духовни вођа, али он би то радо трампио за статус рокенрол звезде.

„Било једном у Холивуду“ можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


„Гранд хотел ’Европа’“, Иља Леонард Фејфер

„Гранд хотел ’Европа’“ Иље Леонарда Фејфера је најбољи холандски роман претходне године, преведен на 22 језика. Роман о потрази за личним идентитетом и идентитетом Старог континента готово лирски говори о људима и свету који су попут Гранд хотела „Европа“ можда већ проживели своје најбоље дане.

Један писац се настањује у некада величанствен а сада оронули Гранд хотел „Европа“. Потребни су му мир и време да схвати шта му се догодило, шта је пошло наопако са историчарком уметности Клио, љубави његовог живота. Сећа се Ђенове, у којој су се први пут срели, њихових смелих сусрета у Венецији, узбудљивих путовања на Малту, Палмарију, у Портовенере и Чинкве Тере док су трагали за последњом Каравађовом сликом…

У међувремену, писац постаје фасциниран мистеријама Гранд хотела „Европа“, његовим ексцентричним гостима и необичним становницима који као да су у њега утекли из неког другог, елегантнијег времена. Али глобализација полаже право и на њихово уточиште у којем у ваздуху већ виси осећање изгубљене славе.

Није ли његова љубав изгубљена попут старог гламура Европе? Да ли је и Европа осуђена на сећања и ништа више?

„Гранд хотел ‘Европа’“ у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


„Смрт у Понт Авену: Случај комесара Дипена“, Жан-Лик Баналек

Жан-Лик Баналек је псеудоним немачког аутора Јерга Бонга, који се прославио серијалом криминалистичких романа о комесару Дипену, који су адаптирани и за телевизију. У роману „Смрт у Понт Авену“ прошле су две године откако је комесар Дипен по казни премештен у месташце на обали Бретање, где се никад ништа не дешава осим навале туриста у летњој сезони.

Тог врелог јулског јутра, међутим, упорна звоњава мобилног телефона омета Дипенов ритуал испијања прве дневне кафе. На другом крају жице несносни глас инспектора Кадега обавештава га о бруталном убиству које је шокирало оближњи идилични градић Понт Авен, познат по славној сликарској колонији. Остарели власник легендарног хотела „Сентрал“, у којем су становали Гоген и други велики сликари, брутално је избоден. Ко је убио деведесетједногодишњег старца и зашто? Шта се догађало у последњим данима његовог живота?

Када је убрзо затим пронађен и други леш на бретонској обали, Жорж Дипен схвата да је пред њим случај неслућених размера. И док се притисак јавности повећава, а становници градића тврдоглаво ћуте, комесар Дипен открива тајанствен и спектакуларан траг…

„Смрт у Понт Авену: Случај комесара Дипена“ Жан-Лика Баналека у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *