ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА МАЈ

Препоруке књига за основце


„Фазони и форе 4“, Љубивоје Ршумовић

Омиљени писац малишана свих генерација Љубивоје Ршумовић припремио је још једну књижевну посластицу. Четврта књига из вансеријског серијала „Фазони и форе“ ће вас – ако већ претходне три нису – уз здрав смех довести до здраве памети.

Проверите шта све може ћускија, прочитајте басну о Патрику и сазнајте још много тога о познатим животињама. А поврх свега, проверите да ли је штетно – размишљати!

Књиге „Фазони и форе“ кроз забаву уче основним животним истинама јер се шалама најбоље штити одрастање.

Припремите се за смех и уживање у читању!

Књигу „Фазони и форе 4“ чаробно је илустровао Александар Стојшић. Можете је пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


„Тајна напуштеног врта“, Ф. Х. Бернет

Тринаеста књига у Лагуниној едицији „Класици књижевности за децу“ је „Тајна напуштеног врта“ Ф. Х. Бернет, дивно написан роман са љупким описима природе и оптимистичним порукама.

Након што остане сироче, десетогодишња Мери Ленокс се из Индије сели у Енглеску код ујака којег не познаје. Размажена, незахвална, али и веома усамљена девојчица дане ће проводити на суморном забаченом имању усред јоркширске пустаре све док јој једног дана малени црвендаћ не покаже улаз у тајни напуштени врт. Док са необичним дечаком Диконом и болешљивим Колином покушава да врту врати стари сјај, Мери ће и сама почети да се мења под утицајем пријатељства и природе која буја.

Очаравајући описи природе која има моћ да оплемени душу и магија пријатељства која лечи свако повређено срце драгоцени су елементи овог књижевног остварења које ће измамити осмех на лицу читалаца.

„Тајна напуштеног врта“ у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 

 


Препоруке књига за одрасле


„Средишња пустиња“, Миомир Петровић

Роман „Средишња пустиња“ писца Миомира Петровића прича је о београдском професору филма који одлази у Емирате да предаје на факултету, а стицајем околности упада у невољу која прети да му угрози каријеру и друштвени статус.

Елегантни прозаиста и пажљиви посматрач сложене стварности Миомир Петровић пренео је у овом роману атмосферу личне и глобалне пустиње 21. века. У роману даје занимљив приказ живота у Емиратима и неочекиване описе флоре, фауне, музике, обичаја, џамија и свега онога што чини тај свет.

Београдски пријатељи професора филмске уметности на привременом раду у Емиратима замишљају да је његов живот као са разгледнице. Он предаје на елитном колеџу, испија скупа пића по дампинг ценама у раскошним ентеријерима, кампује под звездама у пустињи, иде на забаве са групом пријатеља који су се сви родили у истој земљи, Југославији, а ни породица му не недостаје јер су супруга и син са њим.

Како такав живот може било шта да уздрма?

Културни обрасци и арогантност страног света довешће у питање његову каријеру.

Роман „Средишња пустиња“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.


„Хамсин 51“, Драган Великић

Роман „Хамсин 51“ двоструког добитника Нинове награде Драгана Великића доноси причу о најновијој српској интелектуалној емиграцији створеној трагичним распадом СФРЈ.

Главни јунак романа је песник Никола Гаврић, који је последњег новембарског дана 1972. године открио рукопис свога оца Жарка, у коме тај несвршени студент права трага за Доситејевим и Његошевим траговима у Италији…

Застрашујућа стварност последњег рата који дроби јунакову домовину присутна је на почетку романа, у години 1991, а последице исте те пустошне ’стварности’ присутне су и при крају романа, године 2022, као ауторова футуристичка пројекција расутих живота и судбина након смираја актуелне историјске пошасти.

Роман „Хамсин 51“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 

 

 


„Ратник сунца“, Живојин Петровић

Након хит књига „Нестварно, а стварно 1 и 2“ и „ До виђења!“ аутор Живојин Петровић представља нову бриљантну причу – интригантну сагу „Ратник сунца“, о човеку који се борио за обновљиву енергију, а завршио под сумњивим околностима.

Књига „Ратник сунца“ говори о Бранку Лаловићу, пиониру борцу за соларну енергију, његовим успесима, домаћој науци и његовом чудном крају живота.

Професор др Бранислав Бранко Лаловић (1928–1988), запажени нуклеарни физичар Института „Борис Кидрич“ у Винчи, започео је седамдесетих година прошлог века значајна истраживања о алтернативним изворима енергије. Након врло успешних експеримената постао је један од најпознатијих стручњака на пољу сунчеве енергије.

Еколошки корифеј и солариста светског реномеа, омиљени професор на три универзитета у Србији, пионир соларне архитектуре који је уврстио СФРЈ у сам врх светске науке, домаћу и међународну јавност прво је засенио својим генијалним делима, а затим напрасно напустио овај свет пре времена, не желећи до последњег тренутка да поверује да је – можда – убијен.

Ово је прича о судбини научног великана у нашем друштву и дилемама о употреби соларне и нуклеарне енергије које су актуелне и данас. „Ратник сунца“ је аутентично сведочанство о човеку који је отворио дотад непозната врата науке и технике, али наше друштво није имало довољно знања и храбрости да закорачи кроз њих.

Књигу „Ратник сунца“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *