ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОКТОБАР 2023.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОСНОВЦЕ


 

 

„Кики и Цоле – најбољи непријатељи“, Бојан Љубеновић

„Кики и Цоле – најбољи непријатељи“ Бојана Љубеновића је одлична сликовница за децу која садржи десет духовитих згода из света животиња о врлинама и битним стварима за правилно одрастање.

Светозар и Кристина се воле као пас и мачка! Додуше, кад буду тепали једно другом, зваће се Цоле и Кики, а кроз бројне догодовштине, постаће прави другари. Књига је обогаћена изузетним илустрацијама Младена Анђелковића.

Како каже Љубеновић, „љубав, храброст, пријатељство, пожртвовање, солидарност, толеранција… о овим, али и многим другим врлинама говори ова књига. Њени главни јунаци, пас Светозар, звани Цоле, и мачка Кристина, од милоште названа Кики, јако се воле, али то ни за живу главу једно другоме не би признали. Заједно са осталим становницима свог веселог дворишта откривају најважније тајне живота и уче како да постану бољи другари. Кики и Цоле ће се заувек уселити у срца малишана и научити их врлинама које се никад не заборављају. Одличне Младенове илустрације чине ову причу још топлијом и упечатљивијом.“

Уз прелепих десет прича, малишани ће сазнати много тога о храбрости, срећи, о знању и толеранцији. Књига за лепа осећања, лепе осмехе и лепе успомене!

Књигу „Кики и Цоле – најбољи непријатељи“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн knjižari delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 


 

 

„Зов воде“, Александар Обрадовић

„Зов воде“ Александра Саше Обрадовића сјајна је авантура која одлично обасјава танане психолошке односе између деце и родитеља, али и изузетан детективски роман за младе који показује да без пријатељства нема ни истинског сазревања ни успеха у животу.

Сергеј Недељковић је ученик осмог разреда основне школе и машта да једног дана буде највећи детектив на свету. Његови најбољи другари су Милица, одличан познавалац друштвених мрежа, и Стефан, који обожава игрице, али у школу стиже нови ученик Мирко. Он је повучен и обазрив, и тек кад стекне поверење у наше јунаке, признаће им да има брата близанца, који није обично дете. А све ће се преокренути када Мирков брат – нестане!

Према речима аутора, „’Зов воде’ настао је из потребе да се оригиналном серијалу крими прича ’Рулет срца и друге мистерије’ вратим након неколико година паузе, али сада обогаћен родитељским искуством и са жељом да се у форми детективског романа позабавим једном друштвено ангажованом темом као што је аутизам. Од самог почетка своје литерарне авантуре, са посебним ужитком пишем за најмлађе, доживљавајући их као најискренији и најважнији суд, и уз свјесност да они представљају главни потенцијал за свјетлију и бољу будућност. Преласком из форме кратке приче у роман, надам се да отварам ново поглавље у свом стваралаштву, те да ће ово бити прва у низу авантура Сергеја Недељковића и његових другара.“

„Зов воде“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на sajtu laguna.rs.

 


 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

 

„Шетња кроз шуму“, Бил Брајсон

У издању Лагуне стиже „Шетња кроз шуму“, још једна књига Била Брајсона, чувеног аутора путописа и једног од највољенијих писаца данашњице. Овај бестселер Њујорк тајмса ће вас одвести на узбудљиво путовање кроз природу, проживљавајући авантуре и откривајући тајне које само природа може да пружи.

Вративши се у Америку након двадесет година проведених у Великој Британији, Бил Брајсон је одлучио да се поново упозна са својом родном земљом ходајући Путем кроз Апалачке планине дугим 3400 километара, који се протеже од Џорџије до Мејна. Рута нуди задивљујући пејзаж тихих шума и светлуцавих језера – а писцу пружа бескрајне могућности да сведочи величанственој глупости својих ближњих. За почетак, ту је невероватно запуштени Стивен Кац, пријатељ из Ајове који га прати у шетњи. Али „Шетња кроз шуму“ је много више од обичне шетње – Брајсоново оштро око је мудар сведок овог лепог али крхког предела, и док прича о његовој фасцинантној историји, он упућује дирљиву молбу за очување последње велике америчке дивљине.

Нова путописна посластица, уз неодољиви хумор британског аутора, подсетиће вас зашто га толико волимо. Књигу „Шетња кроз шуму“ превео је Горан Скробоња, а можете је пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на sajtu laguna.rs.

 


 

 

„Србија описана кућама“, Ненад Новак Стефановић

После „Водича кроз љубавну историју Београда“ и „Београда кроз кључаонице 100 кућа“ пред читаоцима је нова књига Ненада Новака Стефановића „Србија описана кућама“, трећа из овог специфичног серијала, која се на интересантан и несвакидашњи начин бави архитектуром, историјом и људским судбинама.

Све почиње причом о најстаријим кућама чији се остаци још увек могу додирнути – Лепенским виром, а завршава се Блоком 23 на Новом Београду. Осветљава се историјат средњовековних манастира и тврђава, војвођанских палата, раскошних кућа из периода сецесије показујући да није само Београд музеј архитектуре, већ је то цела Србија. Аутор указује на неочекиване везе између наизглед удаљених грађевина као што су Јупитерово светилиште цара Галерија у Гамзиграду и Храм Светог Саве на Врачару. Судбине људи често су нераскидиво везане са кућама у којима су живели или на неки начин оставили свој траг у њима, па су откривени мање познати детаљи из живота бројних значајних личности попут Николе Тесле, Лазе Костића, Боре Станковића, Стевана Синђелића, Карађорђа, Богдана Богдановића, кнегиња Љубице и Јулије, краљице Драге…

„Србија описана кућама“ као трећи део трилогије о кућама је свеобухватнији, не само по томе што нас аутор води изван престонице, у Чачак, Крушевац, Ниш, Лесковац, Вршац, Сомбор и на Косово и Метохију – Ново Брдо, већ и по временском распону: „Покушао сам да испричам шта се све дешавало на овом нашем српском тлу одвајкада. Отуда је поднаслов ’Од Лепенског вира до Блока 23’, прве куће и последњи изданци брутализма“, каже аутор.

Књига је подељена у 44 сегмента, епохе; описане су 44 куће које постоје, те је ова књига и поуздан водич кроз Србију јер подаци нису фикција: „Из ње може доста тога да се научи, као што сам и ја научио о својој земљи. Заиста, није фраза кад се каже ’Упознај своју земљу да би је више волео’. Прокрстарио сам Србијом, сваку кућу додирнуо и прошао сам кроз архиве и породична предања. Пред читаоцем је отворен читав нови свет из комшилука“.

Аутор не прескаче ниједан историјски период, јер свако доба има архитектуру која је његов одраз у огледалу, и доноси читаоцима изузетно написано штиво које поред бројних занимљивих прича пажљиво истражених са историјске и техничке тачке гледишта, доноси и фотографије грађевина које аутор осветљава новом светлошћу.

Књигу Ненада Новака Стефановића „Србија описана кућама“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 


 

 

„Ветар са Пиринеја“, Милена Секулић Одаловић

Милена Секулић Одаловић, добитница награде за књижевни рад „Београдски победник“, у роману „Ветар са Пиринеја“ оживљава мрачно доба инквизиције кроз узбудљиву радњу у којој преплиће тамне и светле нијансе људске душе.

Према речима ауторке, „Ветар са Пиринеја“ је прича „настала из љубави према историјским темама. Иако се радња одвија у Шпанији петнаестог века, акценат је на универзалним вредностима, борби добра и зла, љубави и мржње, скромности и похлепе. Читаоци ће пред собом имати штиво необично за наше поднебље, где се обично пише о темама из националне прошлости. Моја жеља је да изађем из оквира и створим свет који је разумљив и близак свим људима, без обзира на то из које су земље.“

Година је 1492. Док злогласна шпанска инквизиција прогони Јевреје и Мавре, један град у покрајини Арагон живи мирним и спокојним животом, далеко од призора ужаса и страдања. Охо де Монтања се поноси својом традицијом и самосталношћу, а грађани обожавају свог господара, маркиза дон Рикарда, великог и славног војсковођу.

Севиљски пекар Серхио и његова риђокоса ћеркица досељавају се у Охо де Монтању надајући се да ће коначно наћи мир, али живот за њих има друге планове. Тајна коју отац и ћерка доносе са собом прети да уништи како њих двоје, тако и темеље утврђеног града који их је примио под своје окриље. Легенда о монтањској вештици претећи се надвија над свима доносећи немир и страх.

„Ветар са Пиринеја“ Милене Секулић Одаловић можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн knjižari delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 


 

 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *