ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА СЕПТЕМБАР 2022.

Препорука књига за предшколце и млађе основце

 


„Школа лепих манира госпођице Миле“, Група аутора

У књизи „Школа лепих манира госпођице Миле“ упознаћете Васу, малог ракуна, који је био прилично неваспитан, све док једног дана није случајно наишао на Школу лепих манира госпођице Миле.

Пратите са Васом лекције у школи госпођице Миле док он учи да обраћа пажњу у лабораторији за пажљиво слушање, док истражује библиотеку лепог изражавања, док учи како се понаша за столом у трпезарији пристојности и на крају постаје фер играч на Дан фер-плеја.

Уз живописне цртеже, „Школа лепих манира госпођице Миле“ је забаван и лаган начин да своју децу научите зашто су лепи манири важни и како њиховом применом могу да усреће друге.

„Школа лепих манира госпођице Миле“ у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн knjižari delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 


 

Препорука књига за одрасле

 


„Возом за Самарканд“, Гузељ Јахина

У роману „Возом за Самарканд“ награђивана књижевница Гузељ Јахина, коју су читаоци у Србији упознали преко романа „Деца Волге“, задире у болне теме из прошлости Русије, које су се несумњиво одразиле на савремено руско друштво. Тим пре се вештина њеног писања јасно одражава на свакој страници романа који зрачи животном снагом.

Последњих година Руског грађанског рата животе дуж Поволжја односила је глад. Многобројна деца постала су сирочад, скитнице и бескућници. Бољшевичка влада одлучила је да око 150.000 напуштене деце која су умирала од глади хитно евакуише у провинције у којима је било више хране.

Ова прича почиње 1923. када командир Дејев и комесарка Бела организују евакуацију пет стотина деце-бескућника из Казања за Самарканд. Дејев се попут Одисеја, Херакла или Јасона на путу супротставља апсолутном Злу – Смрти која долази у разним облицима, као Глад, Болест или Убиство. Ипак, у очима деце, током шест недеља путовања нижу се узбудљиве и опасне авантуре кроз непрегледна пространства: од шума Поволжја и казашких степа, преко пустиње Кизилкум и планина Туркестана. Широка палета судбина и ликова: избегли сељаци, чекисти, козаци, ексцентрични свет малих скитница с њиховим необичним језиком, психологијом, сујеверјем и надама смењују се у неочекивано дирљивим ситуацијама и мизансценима.

Роман „Возом за Самарканд“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs и на сајту laguna.rs.


„1984“, Џорџ Орвел

Откако је 1949. године објављена, Орвелова „1984“ служила је као подсетник свакој новој генерацији да буде на опрезу како стварност романа не би постала наша реалност.

Радња романа, смештена у Лондон истоимене године, описује футуристичко тоталитарно друштво чији олигархијски властодршци користе најсавременија достигнућа технологије и психологије како би масе држали у покорности. Главни јунак је Винстон Смит, ситни службеник у Министарству истине задужен за режимску пропаганду, који постаје разочаран својим животом и покушава да изведе побуну која завршава његовим хапшењем и мучењем.

Чини се да су неки „1984“ читали са више разумевања од других и да су је користили као уџбеник. Јер Орвелова реалност је, изгледа, коначно постала реалност наших живота. Контролисани медији и диригована контрола друштвених мрежа на којима је слобода мишљења замењена „слободом говора“ само су делић оствареног инвентара Орвеловог најпознатијег и најмрачнијег романа. Популарност романа се одразила и у бројним језицима у које су ушле фразе из романа као што су новоговор и велики брат.

Стога немојте ову књигу читати ни као опомену ни као роман, читајте је и ви као уџбеник да бисте боље упознали непријатеља. Година хиљаду деветсто осамдесет четврта тек почиње.

Култни роман „1984“ у новом, сјајном преводу Горана Скробоње, можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на sajtu laguna.rs.


„Пун кофер прича“, Милан Ружић

„Пун кофер прича“ аутора Милана Ружића збирка је тематски разнородних кратких прича изванредно осмишљених и заокружених. Оне прате сазревање, љубавне недоумице и трзавице, али и врло озбиљна промишљања о националним темама.

„Пун кофер прича“ је форензичка слика нашег времена, сведочанство живота који нас полако и сигурно води у безнађе ако се не призовемо памети и не станемо у одбрану основних вредности вековног постојања.

Књигу „Пун кофер прича“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs и на сајту laguna.rs.

 

 

 

 

 


„Ништа није смешно“, Бојан Љубеновић

„Ништа није смешно“ је књига сатиричних прича Бојана Љубеновића, аутора бестселера „Да је боље, не би ваљало“ и добитника награде „Радоје Домановић“ .

Духовитији, апсурднији и оштрији него икад пре, Бојан Љубеновић нам је кроз педесетак прича понудио своју дијагнозу стања српског савременог друштва.

Не штедећи никога, писац је, чини се, поштедео само своје читаоце, јер је заједничку невеселу стварност још једном маскирао плаштом здравог и окрепљујућег хумора уз који се горке пилуле свакодневице лакше гутају.

Читање ових прича подиже имунитет на лоше ствари које нас окружују, те представља својеврстан курс самоодбране од обмана свих врста. Смејући се Љубеновићевим јунацима, читалац се све време смеје самом себи да би на крају дошао до отрежњујућег закључка да овде више ништа није смешно. Или можда ипак јесте?

Изванредну збирку прича из пера мајстора сатире „Ништа није смешно“, која ће сигурно измамити (кисели) осмех свакоме ко је узме у руке, можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs и на сајту laguna.rs.

 


 

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *