Пројекција дугометражног анимираног филма „Авантуре карикатуре“

 

Пројекција дугометражног анимираног филма „Авантуре карикатуре“

и разговор о комплексним визуелним порукама – карикатурама

 

У Дечјем културном центру Београд  више од две деценије постоји Радионица карикатуре. Наш еминентни карикатуриста Милета Мића Милорадовић, коме је хумор основна вокација, неуморно подстиче децу и младе на размишљање како би што успешније реализовали у слици своје мозгалице и разнолике приче.  У данашње време када је готово у целој Европи већина сатиричних часописа угашена, деца и млади могу да се упознају са начином и техникама рада само од врсних карикатуриста који могу и желе своје умеће да пренесу на генерације које долазе, јер дечји дух је неспутан предрасудама. Многи полазници Радионице остварили су запажен успех на конкурсима широм света.

С правом можемо рећи да је карикатура специфична форма ликовног израза, коју чине цртеж, језик симбола, хумор, иронија, односно то је права визуелна сатира. Потребно је да онај ко се њоме бави поседује добро образовање, јер квалитетан хумор је заштитни знак интелигентних и врло образованих људи. Свој процват карикатура је доживела у XIX веку, захваљујући развитку техника штампе. На тај начин изношене су врло интригантне идеје и ставови који су имали са једне стране улогу буђења и смеха, док су са друге саопштавали битне поруке. У савременом свету карикатура носи поруку слободе изражавања и мишљења.

Да ли је суштина карикатуре хумор? Зашто се не учи у школи? Ко су значајне личности од средине XIX па до почетка XXI века које су оствариле ауторске печате и допринеле развоју карикатуре у српској култури? Шта утиче на развој карикатуре данас? Да ли међу младим нараштајима постоје нове наде карикатуре?

Вера Влајић, наша истакнута филмска ауторка и аниматорка, која је свој педагошки рад остварила и у Дечјем културном центру Београд у Радионици анимације, присуствоваће пројекцији свог дугометражног анимираног филма „Авантуре карикатуре“.

 

Након пројекције, планиран је разговор са редитељком и младим карикатуристима добитницима престижних награда (Филипом Караном, Урошем Максимовићем, Огњеном Стојановићем…). Разговору ће присуствовати Милета Мића Милорадовић, карикатуриста, Никола Костадиновић, стрип аутор и графички дизајнер, Зоран Михаиловић, карикатуриста и Зоран Стефановић, сценариста, историчар културе (председник  Удружења драмских писаца Србије). Разговор води Лидија Сеничар, уредница ликовних програма ДКЦБ

 


Вера Влајић је сценариста, цртач, аниматор и филмскa редитељка. Дипломирала је историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Професионално се бави филмом од 1975. у Застава Филму Београд, као аниматор. Од првог ауторског филма 1975. за Дунав филм ради као аутор преко 20 година. Од 1989. до 2003. била је запослена у неколико редакција на РТС -ТВ Београд, као уредник и редитељ. Серију „Пола века српске анимације“ од 15 епизода реализовала је 2002-2003. Основала је и од 1993. води Радионицу анимираног филма за децу и младе „РАФ-А2“, која се успешно бави и филмском продукцијом. Уметничка директорка Мартовског фестивала била је од 2003. до 2007. године. На месту председнице Удружења филмских уметника Србије – УФУС била је од 2008. до 2012. Као реализатор пројеката у продукцији Movie Drum Београд ради од 2012. Филмови које је реализовала учествовали су на филмским фестивалима у земљи и иностранству: Београд, Загреб, Берлин, Анеси, Билбао, Драма, Еспињо, Чикаго, Варна, Каиро, Милано, Москва, Лос Анђелес, Ст. Петерсбург, Керала, Беч, Барселона, Париз, Визбаден…


 

Лидија Сеничар, историчар уметности

Уредник ликовних програма

Дечји културни центар Београд

Таковска 8

Тел: 011 3242011; 011 3237360

Моб: 060 167 33 45

www.dkcb.rs

 

Lidija Senicar, art historian

Art programme editor

Children’s Cultural Centre

Takovska 8, Belgrade

tel. +381 11/ 32 42 011; +381 11/32 37 360

cell: +381 60 167 33 45

 

Posted in Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *